Bluetooth

Toată lumea a auzit de Bluetooth , tehnologia pentru comunicare fără fire între dispozitive. Se bazează pe o legătură radio cu rază mică de acţiune şi cost redus. Această tehnologie a fost inventată cu scopul de a unifica diferite tipuri de dispozitive cum sunt telefoanele mobile, laptopuri, PC-uri, camere digitale, imprimante, PDA-uri, MP3 playere şi altele. Tehnologia a fost inventată de compania suedeză Ericsson în 1990.
Denumirea Bluetooth este dată în onoarea lui Harald Blåtand (Harald Dinte Albastru – Bluetooth) rege danez între 958 şi 986, cel care a unificat triburile din Danemarca şi Norvegia într-un singur regat şi a introdus creştinismul în Danemarca. Logo-ul „bluetooth“ provine din semnele runice ale iniţialelor regelui, H si B (Haglaz şi Berkanan).
Harald Bluetooth a fost fiul regelui Gorm cel Bătrân şi Reginei Thyra Danebod. S-a născut aproximativ în anul 910 şi se presupune că a murit în anul 985 (alte surse 986) la Jomsborg în luptă cu armata fiului său, Svend Barbă Despicată (Forkbeard). Istoricul german Adam din Bremen menţionează că Harald Bluetooth a fost căsătorit cu regina Gunhild, iar o piatră runică de la Biserica Sønder Vissing ne dă să înţelegem că Harald a fost căsătorit de două ori. În anul 965 el a ridicat un monument magnific, piatra runică (foto) de la Jelling  – capitala regatului, (foarte aproape de Vejle), în memoria părinţilor săi. Aceasta este cea mai mare piatră runică din Scandinavia, este denumită şi „Certificatul de naştere al Danemarcei“.
Este înmormântat la Catedrala din Roskilde pe care a fondat-o.

Acest articol a fost publicat în Cultură, Istorie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bluetooth

  1. Pingback: Crucea purtată de danezi | Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s