Cuvintele lui Osho

Societatea nu este interesată de fericirea ta, doar de propria sa eficienţă. Societatea nu e interesată dacă tu eşti plin de extaz sau nu, este neimportant pentru ea. Societatea te vrea doar un mecanism eficient, un robot. Fă treaba care societatea vrea să o faci, apoi ea a terminat cu tine. Ceea ce faci pentru fericirea ta nu este treaba societăţii.
De fapt societatea vrea ca tu să nu faci nimic de capul tău, deoarece aceasta poate fi o distragere de la eficienţă. Un om care este fericit nu poate fi eficient. Ce contează dacă câştigi 10.000 sau 100.000 de euro pe lună? Dacă toate dorinţele sale sunt realizate, un om fericit se opreşte la un moment dat, nu mai este obsedat de bani.
Societatea este interesată de specialişti. Specialiştii devin, mai mult sau mai puţin inumani, deoarece ei ştiu prea mult despre prea puţin. Perspectiva lor devine foarte îngustă.
Societatea nu este interesată în fericirea sau bucuria ta. Interesul societăţi este în producţie mai mare, eficienţă, mai multă muncă, dar nu întrebaţi de ce, deoarece nici ei nu ştiu. Dacă munceşti din greu, ei spun că vei crea o lume mai bună – pentru ce? – pentru a munci şi mai mult. Este ca şi cum ai întreba pe cineva pentru ce munceşte, iar el îţi va spune: pentru a câştiga bani. Iar după ce vei câştiga mai mulţi bani, ce urmează? El îţi va spune: pentru a câştiga şi mai mulţi bani. Pare a fi un cerc vicios.
Indivizii au interese total diferite faţă de cele ale societăţii, deoarece societatea nu are suflet, nu are personalitate. Dacă devii prea mult parte din societate, ea îţi va reduce sufletul la o non-entitate şi asta înainte de a-ţi pierde oportunităţile. Nu fi un sclav. Fi parte a societăţii doar până la punctul pe care îl simţi ca fiind suficient, şi întotdeauna fi şeful propriului tău destin.
Viaţa trebuie să fie suprema valoare. Nimic nu trebuie pus deasupra ei. Un om religios este acela care pune viaţa ca şi valoare supremă şi sacrifică totul pentru ea, dar nu îşi sacrifică viaţa pentru nimic. Chiar dacă ţara ta îţi spune: „ţara este în dificultate, sacrifică-ţi viaţa! Vei fi un martir!“ Nu fi prost. Viaţa este valoarea supremă. Nici o ţară nu are dreptul să sacrifice vieţi. Este a ta, şi numai a ta.
Sacrifică totul pentru viaţă, ea este ţelul suprem, mai puternic decât orice ţară, decât orice religie, decât orice Dumnezeu, decât orice scriptură.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s