Danemarca vrea să limiteze ajutorul social pentru străini

În viitorul apropiat, spre deosebire de danezi, străinii care locuiesc în Danemarca ar putea să plătească dreptul acestora de a beneficia de prestaţii sociale, de educaţie sau îngrijire, spre exemplu. Propunerea, făcută la sfârşitul lunii martie de către prim-ministrul liberal danez Lars Løkke Rasmussen, este larg susţinută majoritatea danoizilor (mai mult de 50%).
Ministerul danez de ocupare a forţei de muncă, a declarat că s-ar întâmpla un astfel de fenomen, dar detaliile nu sunt încă cunoscute. Pe scurt, concluzia este simplă: Danemarca este stat al bunăstării în criză.
Planul ar putea să însemne, printre altele, că străinii trebuie să deţină o asigurare privată de sănătate pentru acoperirea nevoilor în primii patru ani de şedere a lor. „Va fi mai greu să se atragă angajaţi din străinătate în cazul în care aceştia trebuie să plătească taxe dintre cele mai ridicate din lume, fără a avea dreptul la aceleaşi servicii ca şi colegii lor”, a spus criticul Thomas Christensen , un consilier al Dansk Industri.
Propunerea primului-ministru este susţinută de Partidul său Liberal şi extrema dreaptă. Dar un alt partid de guvernământ, Partidul Conservator, este sceptic. El se teme că discriminarea ar putea descuraja străini să vină să lucreze în Danemarca şi compătimeşte companiile daneze care au dificultăţi în recrutarea forţei de muncă de care au nevoie.
Danezii sunt, în general, de părere că străinii ar trebui să asimileze limba daneză şi să adopte valorile daneze.
Cu toate acestea, statul danez al bunăstării este sub presiune. Datoria publică este în creştere puternică, deşi încă este foarte rezonabilă în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. Dar creşterea daneză a fost, de asemenea, printre cele cinci cele mai mici din ţările OCDE de-a lungul ultimilor zece ani.
În ultimii ani, perioada de şomaj a fost redusă de la patru la doi ani în timpul crizei financiare. Guvernul ar elimina, de asemenea, pensionarea anticipată şi să ridice vârsta de pensionare. Restricţiile privind accesul la serviciile sociale pentru străini vor fi discutate în următoarele luni, astfel încât alegerile parlamentare trebuie să aibă loc nu mai târziu de luna noiembrie.

Acest articol a fost publicat în Imigraţie, Politică, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s