Indiile de Vest Daneze (Vestindien)

Insulele St. Thomas, St. John şi St. Croix din Caraibe, cunoscute astăzi ca Insulele Virgine Americane, aflate la est de Porto Rico, au fost colonie daneză pentru mai mult de 200 de ani (1666-1917), până când au fost vândute Statelor Unite ale Americii cu 25 milioane de dolari aur, în timpul Primului Război Mondial, la 31 martie 1917, printr-un tratat.
Populaţia iniţială era formată de triburile ciboney, caribian şi arawak. Europenii au ajuns prima dată în arhipelagul caraibian în 1493, în timpul celei de-a doua călătorii a lui Cristofor Columb spre America. Columb a numit arhipelagul, Insulele Virgine, după legenda despre Saint Ursula şi cele 11 mii de virgine ale sale.
Europenii s-au stabilit în Antile în secolul al XVII-lea, pentru a exploata plantaţiile de trestie de zahăr, bumbac şi tutun. Insulele Virgine au fost explorate de olandezi, spanioli şi francezi, dar niciodată nu au fost revendicate de vreun stat european până când compania Danish West India & Guinea şi-a pus bazele în Insula St. Thomas în 1665. Danezii îşi extind teritoriile colonizate în 1684 cu Insula St. John, iar mai târziu în 1733 au cumpărat St. Croix de la francezi.

Insula St. Thomas. Primii 177 de colonişti danezi au fost aduşi de Jorgen Iversen (33 ani) în 1672 în Portul Charlotte Amalie (regină daneză). Printre ei erau soldaţi, puşcăriaşi, chiar şi câteva femei de la o casă de corecţie. 80 dintre ei au murit în timpul călătoriei. Guvernatorul Iversen a pus bazele coloniei, a construit Fortul Christian în care se putea locui, datorită frecventelor atacuri ale spaniolilor din Porto Rico. Perioada de înflorire a început în 1720 când erau 150 plantaţii cultivate.

Condamnaţii nu erau lucrători buni, astfel în 1673 au venit primii 103 sclavi africani. Pentru următorii 150 de ani sclavia a fost o afacere majoră în St. Thomas, care era cea mai mare piaţă din lume a sclavilor. După ce guvernatorul Iversen a demisionat în 1680, el şi familia sa au fost ucişi la bordul vasului Neptun de puşcăriaşii danezi.
În timpul Războaielor Napoleoniene, insulele au fost ocupate de englezi, prima dată între martie 1801 şi 27 martie 1802, iar apoi din decembrie 1807 până în 20 noiembrie 1815, când au fost înapoiate Danemarcei.
Statele Unite au fost interesate de insule de foarte mulţi ani datorită poziţiei lor strategice în apropiere de Canalul Panama şi posibilei ocupări a germanilor în timpul Primului Război Mondial şi folosirea lor ca bază a submarinelor.
Documente din perioada colonizării daneze a Caraibelor se află la Arhivele de Stat.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s