Inginerie

În anul 2007 şomajul era 3,4% în Danemarca, cel mai mic din 1974, ceea ce era lăudabil.
Absolvenţii de facultate îşi pot găsi de lucru destul de repede după terminarea studiilor, spre deosebire de vremurile trecute. Multe firme au nevoie de ingineri, o criză în Danemarca. Alţi angajatori au nevoie de şoferi de TIR sau de camioane. Astfel, inginerii care nu şi-au găsit de lucru timp de 3 luni, pot fi angajaţi ca şoferi, ceea ce rezolvă parţial problema cu lipsa forţei de muncă. Întrebarea este, câţi ingineri au permis de conducere pentru camioane?
Asociaţia daneză pentru ingineri, IDA, consideră că această idee este hilară. Atâta timp cât este nevoie de ingineri, aceştia trebuie să lucreze pe posturi adecvate, iar problema transporturilor poate fi rezolvată prin angajarea de filosofi sau istorici, care sunt destui.
Chiar şi în Danemarca s-a ajuns la angajarea universitarilor în slujbe cu studii medii, mai ales dacă aceştia sunt străini. Poţi vedea şoferi de taxi arabi, şoferi de autobuz de culoare, piccolo în restaurante nedanezi, cameriste, au-pair, care pot avea studii superioare. Străinii au cele mai nedorite slujbe, chiar dacă sunt educaţi, poate datorită culturii daneze şi politicii referitoare la străini.
Se aude că este dificil de a găsi o slujbă de inginer dacă eşti străin, mai ales dacă stăpânirea limbii daneze nu e suficientă, chiar dacă firma pretinde că lucrează într-un mediu internaţional, iar daneza nu este obligatorie.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s