Lagărul nazist de la Frøslev, Danemarca

În cel de-al Doilea Război Mondial, Danemarca şi Norvegia au fost ocupate foarte rapid de germani la 4 aprilie 1940 ora 05.15, prin operaţiunea Weserübung.
Pentru a evita deportarea danezilor în lagărele de concentrare din Germania, autorităţile daneze au sugerat, în ianuarie 1944, să fie creat un lagăr de concentrare în Danemarca. Autorităţile de ocupaţie naziste au fost de acord, astfel lagărul a fost construit lângă satul Frøslev în sud-vestul Danemarcei, aproape de graniţa germană. De la mijlocul lui august 1944 până la sfârşitul ocupaţiei germane în 5 mai 1945 (9 luni) au trecut 12.000 prizonieri prin porţile acestui lagăr. Mulţi dintre ei au fost suspectaţi ca membri ai mişcării de rezistenţă daneze, comunişti sau prizonieri politici. Alţii luptau pentru pace sau erau civili care făceau activităţi ilegale împotriva nemţilor.
Condiţiile de viaţă din lagăr au fost în general tolerabile, dar 1.600 deţinuţi au fost deportaţi în lagărele din Germania unde aprox. 220 dintre ei au murit. Baza de detenţie a fost construită ca ceva între lagărele de concentrare germane şi închisorile daneze, astfel ca prizonierii să nu fie trimişi în Germania. Nemţii au fost responsabili cu paza lagărului iar danezii erau responsabili cu întreţinerea şi asigurarea hranei. Lagărul a fost construitpentru 1500 de prizonieri, dar a găzduit 5000 de prizonieri în timpul primăverii, primii au sosit chiar înainte ca el să fie terminat, la 13 august 1944.
La sfârşitul războiului multe barăci au fost demolate sau arse, dar au fost reconstruite, inclusiv turnul de observaţie şi porţiuni din gardul cu sârmă ghimpată. Jumătate dintre clădiri au rămas şi chiar sunt folosite. Muzeul a fost inaugurat în 1969.
Astăzi lagărul de la Frøslev este cea mai bine păstrată închisoare germană din al doilea război mondial din vestul Europei.

Lagărul de la Frøslev se află la aproximativ 30 km de Aabenraa, aproape de graniţa cu Germania.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Justiţie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s