Non pisare contra venti

Cam aceasta trebuie să facă un străin în Danemarca, mai ales dacă vrea să se stabilească acolo, ceea ce nu este prea simplu, mai ales dacă „vântul bate foarte puternic“ cum se întâmplă de cele mai multe ori. „Pentru a nu se uda foarte tare“ aspirantul la Danemarca trebuie să respecte câteva principii:

  1. Cel mai important este învăţarea limbii daneze (o limbă vorbită numai de 5 mil. de oameni), care pentru un rezident este gratuit primii 3 ani. Studiul se face la şcoli agreate de guvernul danez.
  2. Obţinerea unui certificat de la o instituţie de învăţământ daneză (diplomă de studii) sau echivalarea studiilor. Unii obţin un certificat SOSU (şcoala pentru societate şi sănătate), sau fac studii universitare sau obţin certificatul de la o şcoală tehnică. Echivalarea studiilor se poate face la CIRIUS, autoritate din cadrul Ministerului Ştiinţei, Tehnologiei şi Inovaţiei, responsabilă în sprijinirea internaţionalizării educaţiei în Danemarca.
  3. Obţinerea unui permis de conducere danez sau preschimbarea celui românesc. Se pare că testul teoretic este foarte dificil în examenul de conducere. Preschimbarea permisului este mai simplă dar scumpă. Prima dată se face un examen medical sumar specific pentru obţinerea carnetului de conducere, care constă într-un test de echilibru: cu arătătorul mâinii drepte să vă atingeţi vârful nasului, iar apoi cu cel am mâinii stângi să faceţi acelaşi lucru. Examenul care costă 600 DKK se efectuează la medicul de familie, cel înscris pe cardul galben. Apoi cu dovada care atestă că s-a plătit acest examen medical vă prezentaţi la primărie (kommune) unde contra unei alte taxe de 260 DKK, a unei poze 6/9 tip paşaport – care se poate face la orice automat (costă 20 DKK), în decurs de o săptămână primiţi prin poştă carnetul de conducere danez. Mai trebuie să aveţi asupra dvs. actul care să dovedească că sunteţi rezident şi permisul de conducere românesc care nu trebuie tradus, deoarece este scris şi în engleză. Acesta va fi reţinut de autorităţi, dar poate fi restituit la cerere. Înainte de 1 ianuarie 2007, acest serviciu era făcut de poliţie, dar după această dată a fost transferat autorităţilor locale.
  4. Nu în ultimul rând, trebuie să aplice Janteloven.

Unii se simt copleşiţi de efortul care trebuie să-l facă pentru a avea un cămin în Danemarca. Merită oare?

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s