Paul Gauguin

„Îmi închid ochii ca să văd“,
Paul Gauguin

Eugène Henri Paul Gauguin s-a născut la Paris la 7 iunie 1848, fiu al lui Clovis Gauguin, ziarist şi republican înveterat din Orléans şi al lui Aline Marie Chazal de origine spaniolo-peruviană. Arborele său genealogic poate fi consultat aici .
Când Paul avea 3 ani, a navigat împreună cu familia la Lima, Peru. Tatăl său a murit în timpul călătoriei. A stat împreună cu mama sa în Peru timp de 4 ani unde a dus o viaţă foarte bună. S-a întors apoi la Orléans. La 17 ani s-a înscris în marina comercială. În 1870 a început cariera de broker, care avea să continue 12 ani.
La 22 noiembrie 1873 se căsătoreşte la Paris cu Mette Sophie Gad (1850-1920), fiica unui înalt funcţionar danez, cu care are 5 copii: Emile (1874 – ), Aline (1877-1897), Clovis (1879-1900), Jean René (1881-1961) şi Pola (1883-1961).
Lipsit de mijloace financiare, în noiembrie 1883, Gauguin se mută cu familia la Copenhaga, pentru a primi ajutor din partea rudelor soţiei, astfel sperând să înceapă vremuri mai fericite pentru el şi familie. Şi-a petrecut iarna nefericit, în Frederiksberg, pe Gammel Kongevej, 105 (acum demolată).
Paul GauguinLa începutul primăverii Gauguin pictează în parcurile capitalei daneze. În aprilie 1885 se mută pe Nørregade 51 şi frecventa parcul Østre Anlæg din apropiere unde se afla una din ultimile mori de vânt (care a fost distrusă în 1895). În pictura dedicată acestei mori (foto), Gauguin aduce un omagiu stilistic atât lui Cézanne cât şi lui Pissarro.
Gauguin urăşte însă atât iarna scandinavă, cât şi societatea daneză iar prima sa expoziţie la Kunstforeningen (societatea daneză de artă) este un eşec. „Ar fi totuşi o greşeală majoră să spunem că Gauguin detesta cu adevarăt Danemarca“, este de părere Pedro Maria Gauguin da Silva Fonseca, stră-strănepotul danezo-portughez al pictorului (locuieşte în Nørrebro, studiază dreptul la Universitatea din Copenhaga). „Avea însă sentimentul că danezii îl tratau cu răceală, ca pe un soi de francez sălbatic, şi că îl desconsiderau. Nu a fost o perioadă prea placută pentru el, motiv pentru care nu s-a simţit nici un moment bine în Danemarca. Nu a iubit această ţară. El dispreţuia societatea micilor burghezi danezi, a burghezilor murdari cum spunea el“, mai afirma urmaşul lui Gauguin. Există aproximativ 70 de descendenţi ai lui Gauguin, majoritatea trăiesc în Danemarca, câţiva în Norvegia, Suedia, Marea Britanie şi Portugalia. Toţi au un simţ puternic al familiei şi un fler artistic dezvoltat.
Şederea lui Gauguin în Copenhaga a fost de scurtă durată, până în 1885, când s-a separat de soţia sa, dar nu a divorţat niciodată de ea. A trebuit să-şi părăsească familia şi copiii, pentru a se dedica talentului său. Pictorul îşi va revedea soţia o singură dată, în 1894, înainte de a pleca pentru totdeauna din Franţa un an mai târziu.
Gauguin moare de sifilis la 8 mai 1903 la Atuona in insula Hiva Oa (Insulele Marchize – Polinezia franceză), unde a şi fost înmormântat.
Muzeul Ordrupgaard (la nord de Copenhaga) a inaugurat cea mai mare expoziţie Gauguin de picturi, sculpturi şi lucrări în ceramică, din perioada daneză.
Pentru a marca centenarul Gauguin (2003), Ny Carlsberg Glyptotek, deschide expoziţia de pictură, lucrări în ceramică şi lemn ale artistului în aripa nouă a muzeului.

Acest articol a fost publicat în Cultură și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu