Piramida lui Maslow

În concepţia lui Abraham Maslow (1908-1970), toate acţiunile umane au ca scop satisfacerea unor necesităţi sau trebuinţe.
Astfel, nevoile umane, conform lui Maslow, aşa cum rezultă din lucrarea sa A Theory of Human Motivation apărută în Psychological Review, 50, 370-396, în anul 1943, sunt structurate piramidal, de la baza spre vârful piramidei, în cinci nivele, după cum urmează:
1. Nevoile elementare (la baza piramidei) sunt nevoile de ordin fiziologic (nevoia de aer, apă, hrană, îmbrăcăminte; nevoi de ordin senzorial, sexual, etc.). Satisfacerea acestor nevoi asigură buna funcţionare biologică a organismului uman.
2. Nevoia de securitate individuală. Atât în mediul natural cât şi în cel social; se referă la protecţia individului faţă de forţele exterioare ostile, factori de risc care atentează la integritatea fizică a acestuia. Asigurarea unei astfel de protecţii se realizează prin stabilitatea locului de muncă şi prin asigurarea unor bunuri şi resurse materiale necesare existenţei: casă, salariu etc.
3. Nevoile sociale. Se raportează la necesitatea acceptării şi apartenenţei într-un grup social, de a face parte dintr-o comunitate. Oamenii manifestă nevoia de dragoste încă din primele luni de viaţă. Mai mult instinctivă la început, această nevoie devine treptat din ce în ce mai conştientă, devine o exigenţă de prim ordin pentru confortul sufletesc.
4. Nevoia de respect care derivă dintr-o exigenţă autoevaluativă a individului, care doreşte să-i fie recunoscut statutul pe care îl are sau la care aspiră, dorinţa de a-i fi apreciate competenţele, cunoştiinţele, performanţele, calităţile etc.
5. Nevoia de autorealizare. La vârful piramidei, nevoia de autorealizare, de împlinire de sine, vizează construirea unei imagini de sine favorabile, precum şi dobândirea capacităţii de auto-control.

Cât de sus, pe acestă piramidă, poate ajunge un străin aflat în Danemarca? Dar un aborigen danez? Oare sunt satisfăcute toate aceste nevoi pentru un străin în DK?

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s