Poltergeist în Danemarca

Cu un an şi ceva înainte de a părăsi Danemarca în 1947, pentru a merge la colegiu în California, studioul lui Sven Türck, un fotograf din Copenhaga, a fost scena unor întâmplări ciudate. După-amiezile, în camera întunecată, se auzeau lovituri şi ciocănituri, iar mesele şi scaunele levitau, aparent induse de prezenţa unuia sau mai multor mediumuri. Câteodată mediumul însuşi, cu sau fără scaun, zbura în aer, fenomen surprins de o serie de fotografii făcute de Türck. Mulţi danezi au respins uşor acest fapt „Spiritul Türck” (Aande-Türck) ca fiind publicitate perntru o carte cu poze care arată mese etc. în aer. Câţiva au găsit această explicaţie prea simplă. Unul dintre aceştia a fost autorul danez Jacob Paludan, pe care Türck l-a invitat, împreună cu alţi martori neutri, pentru a observa fenomenul.
Paludan era un vecin de-al meu în micul orăşel Birkerød, unde locuiam în timp ce urmam cursurile gimaziului Holte. El era critic de cărţi pentru unul din principalele ziare din Copenhaga şi era de asemenea interesat în parapsihologie. Prin recenziile sale şi alte publicaţii el era, şi este până astăzi, unul dintre principalii exponenţi ai parapsihologiei în Danemarca. Lucrările sale mi-au trezit curozitatea, mi-a împrumutat generos cărţi de parapsihologie, apoi am petrecut multe ore discutând subiectul. Aşa a fost prima dată când am auzit de poltergeist (cuvânt german care înseamnă „spirit zgomotos”) a cărei manifestare era similară în multe feluri cu aceea din studioul lui Türck.
Fenomenele Türck erau cele mai convigătoare pe care Paludan le-a trăit. El era prezent când obiectele au fost fotografiate în aer de nu mai puţin de 3 aparate foto cu blitz. Cu toate că unul dintre mediumuri era cunoscut în alte ocazii că trişează, Paludan nu şi-a putut da seama cum pot să zboare obiectele prin aer prin metode frauduloase şi apoi fotografiate din 3 unghiuri. Bineînţeles, acestea şi altele pe care le-am învăţat de la Paludan m-au convins că este mult mai mult de explorat în natura umană decât ne-a spus profesorul de biologie din Holte.

Fragment din cartea Poltergeist de William G. Roll

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s