Raportul ECRI asupra Danemarcei

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei – ECRI  (European Commission against Racism and Intolerance), organism al Consiliului Europei, a dat publicităţii în mai 2006, al treilea raport  despre rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă într-un număr de ţări europene, inclusiv Danemarca.
Primul ministru al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen a declarat într-o conferinţă de presă referitoare la acest raport că documentul este bun numai pentru a fi aruncat la gunoi deoarece conţine numeroase erori. Aceste afirmaţii trebuie dovedite de Danemarca ceea ce este foarte dificil pentru guvernul acestei ţări. Este foarte uşor de găsit dovezi care să demonstreze climatul xenofobic în Danemarca.
Un caz cutremurător este al unui portughez care nu are dreptul să fie cu copilul său născut în Danemarca.
S-ar părea că celebra toleranţă daneză şi stilul spiritului deschis pentru oameni de diferite credinţe, religii şi rase a devenit legendă, nu mai există. Aceasta puteţi judeca singuri nu numai citind acest raport ci şi doar uitându-vă împrejurul vostru, dacă locuiţi în Danemarca. Puteţi remarca cum oamenii sunt forţaţi să se despartă, în afara celor care sunt danezi de generaţii întregi.
Acest raport sugerează, într-un mod mai mult decât evident, că susţinerea libertăţii de exprimare în Danemarca este o dovadă a climatului de „intoleranţă“ a acestei ţări, iar intoleranţa Danemarcei asupra intoleranţei dovedeşte intoleranţa daneză.
Din raport rezultă că Danemarca tolerează suspiciunea, ura şi discriminarea împotriva refugiaţilor, azilanţilor, minorităţilor naţionale în general şi musulmanilor în special cu privire la slujbe, reunificarea familiei, protecţie socială, educaţie şi locuinţe.
Musulmanii sunt numai 3% din populaţia Danemarcei de 5,3 mil. locuitori, ceea ce face Islamul a doua religie după Protestantismul Luteran.
ECRI evidenţiază cu îngrijorare că situaţia musulmanilor s-a înrăutăţit de la cel de-al doilea raport din anul 2000.
ECRI arată de asemenea vulnerabilitatea femeilor străine care se mărită cu danezi, astfel ele primesc permis de rezidenţă temporară pe motivul mariajului după care ele riscă expulzarea dacă părăsesc locuinţa comună din cauza violenţelor bărbaţilor lor danezi.
Eu consider că şi bărbaţii străini însuraţi cu daneze pot fi într-un pericol similar, deoarece divorţul în Danemarca se poate acorda chiar fără nici un motiv, la cerere.
În raport se spune despre brutalitatea şi violenţa poliţiei daneze. Există un proces civil cu privire la moartea unui băiat în timp ce acesta se afla în custodia poliţiei în iunie 2002.

Primul raport ECRI asupra Danemarcei (26 ianuarie 1999) poate fi citit în engleză.
Al doilea raport ECRI asupra Danemarcei (16 iunie 2000) poate fi citit în engleză sau în daneză.
Al treilea raport ECRI asupra Danemarcei (16 mai 2006) poate fi citit în engleză sau în daneză.

Acest articol a fost publicat în Justiţie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s