Soma

Cubul soma a fost inventat în 1936 de către fizicianul, matematicianul, poetul danez Piet Hein (1905-1996), în timpul unei conferinţe de mecanică cuantică condusă de Werner Heisenberg, părintele principiului nedeterminării. Subiectul conferinţei: o încăpere împărţită în cuburi. 7 piese neregulate formate din 3 sau 4 cuburi trebuie asamblate într-un cub de 3x3x3. Recreerea cubului mare din cele 7 piese pare ceva foarte simplu, dar poate deveni frustrant când ultima piesă nu se potriveşte. Surprinzător, există 240 de variante de rezolvare. Există multe alte structuri care pot fi create cu cele 7 piese formate din cuburi.

Piet Hein a luat numele de soma din sanscrită, cu explicaţia că soma este un simbol din vechea Indie pentru diversitatea vieţii şi legăturile ascunse ale universului, ceea ce este de fapt descrierea pertinentă a cubului său. Această definiţie nu se găseşte în dicţionare. Ele definesc SOMA ca  provenind din sanscrită, fiind o băutură halucinogenă amară, lăptoasă obţinută din planta Sarcostemma acidum (cunoscută ca ‘soma’) folosită în ritualurile vedice. Astfel, cubul lui Piet Hein este comparat cu un drog ce induce euforia, ceea ce mie nu mi s-a întâmplat, şi poate fi folosit ca un drog utopic pentru calmarea frustrărilor vieţii de zi cu zi.
Printr-o paralelă curioasă, soma apare şi în cartea lui Aldous Huxley, Brave New World, scrisă în 1932. Aici soma se referă la un drog care dă dependenţă şi te transportă în lumea viselor, dar nu are efecte secundare şi era luat de oameni în mod constant aşa cum rezultă din următorul fragment:
„Oamenii sunt fericiţi; capătă ceea ce vor şi nu cer niciodată ceea ce nu pot căpăta. Sunt înstăriţi; trăiesc în siguranţă; nu se îmbolnăvesc niciodată; nu se tem de moarte; voioşi, nu le pasă de patimi şi de bătrâneţe; n-au mama şi taţi care să-i necăjească şi să-i sâcâie; n-au soţii ori copii ori iubiţi ori iubite care să le stârnească sentimente puternice; sunt condiţionaţi în aşa fel încât practic nu pot să se poarte decât aşa cum trebuie. Şi dacă ceva nu e în regulă, au la dispoziţie soma.“
Danemarca se potriveşte exact cu această descriere din Brave New World. Astfel ce poate reprezenta soma în acest caz? Poate fi sexul, Danemarca fiind cunoscută o ţară liberă din acest punct de vedere, sau de cele mai multe ori soma o reprezintă banii, halucinogenul pentru care oamenii vin în Danemarca.
Roberto Calasso, în cartea sa Ka, defineşte soma ca fiind substanţa care este esenţa tuturor substanţelor, care umple mintea şi venele, care este ultimul gardian al existenţei lumeşti, şi care poate fi obţinută numai datorită crimelor, actelor de violenţă: un exces de a da sau a lua, a hoţiilor sau a actelor de prostituţie.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s