Newspeek

Danezii au demonstrat puterea manipulării semantice pe care George Orwell a numit-o „Newspeak” în cartea sa „1984”, ceea ce de fapt este noua vorbire, ca mijloc prin care societatea totalitară să-şi asigure controlul asupra supuşilor, prin schimbarea înţelesului cuvintelor astfel încât ele să exprime altceva. Pentru a-i face o turmă ascultătoare, guvernul a creat o nouă limbă numită «Newspeak». Această limbă a fost proiectată în aşa fel încât să facă imposibil ca oamenii să gândească într-un mod nedorit, întrucât, pur şi simplu, nu există cuvinte care să dea expresie unor asemenea gânduri. Până la un punct, previziunile din „1984” şi au găsit concretizare în ceea ce, mult mai târziu, avea să se numească „limbajul de lemn”. Chiar şi daneza are cuvinte care denotă acest limbaj mult hulit în comunism.
Vocabularul danez a fost redus intenţionat pentru a nu permite critica statului şi a ţării. De exemplu când îi spui cuiva că este „deosebit“ sau „extraordinar“ denotă un compliment, ceva pozitiv. În daneză, aceste expresii au conotaţii negative. „Deosebit“ înseamnă ceva special, iar dacă eşti „extraordinar“ implică faptul că „eşti mai bun decât noi“. În acest fel gândirea poate fi direcţionată, iar conceptele nedorite sunt eliminate, deoarece mijloacele exprimării lor au fost îndepărtate.
Cercetătorul Michael Bailey a spus „Limbajul este calea prin care comunicăm gândurile noastre. Eroziunea treptată şi intenţionată a vocabularului de cei care doresc să ne controleze, îndepărtează posibilitatea exprimării oricăror idei nedorite, prin lipsa cuvintelor care să formuleze aceste idei, la care nici măcar nu putem să ne gândim“.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Newspeek

  1. Pingback: Fi amabil | Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s