Visul danez

486046572_c39a348955_m Toată lumea a auzit de sintagma „visul american“. Ce înseamnă de fapt acest concept? Acest termen a fost prima dată utilizat de James Truslow Adams în cartea sa Epica Americii scrisă în 1931. El afirma că „visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi şi realizări“. „Un european din clasa medie-superioară nu poate înţelege acest concept, nu-l poate interpreta“, mai arăta autorul. În cartea sa, acesta mai arată că „visul american nu se referă la maşini şi venituri mari ci mai degrabă la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-şi obţină statusul social pe care-l doreşte dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul indiferent de condiţia socială din care provine.
Au existat însă şi persoane care au afirmat că visul american este doar o goană continuă după avere şi succes dar şi la cealaltă extremă au existat persoane care au opinat în sensul că pentru unii muncitori cu două slujbe este o luptă pentru supravieţuire continuă.
Există oare un „vis danez“? De fapt de ce ne mutăm tocmai în Danemarca?
Pentru unii danezi acest vis reprezintă două case (una de locuit iar cealaltă de vacanţă), o şalupă, un automobil şi excursii în locuri exotice (de obicei Thailanda).
Alţii visează la cei 3 V: villa, volvo, vovse. În daneză vovse înseamnă căţeluş .
Unii, foarte puţini, şi-au realizat aceste dorinţe. De fapt fiecare are visul său danez, motiv pentru care se află acolo.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s