Holger Danske

holger_danskeHolger Danske este considerat ca simbol naţional danez. A fost menţionat în literatură, pentru prima dată, ca fiind unul din luptătorii regelui francez Carol cel Mare (748-814), în Cântecul lui Roland în jurul anului 1060. În acest cânt el este numit Oger Danezul, acest nume fiind singura legătură cu Danemarca. În poemul epic de mai târziu, Cavaleria Ogier a Danemarcei (1200-1215), este portretizat ca personaj principal şi este descris ca fiu al regelui danez Godfred (804-810), inamic al lui Carol cel Mare.
Surse daneze arată că în jurul anului 800, în timp ce Imperiul Carolingian era la apogeul său, un rege danez pe nume Godfred sau Godfrid a câştigat războiul împotriva expansiuni franceze în Frisia şi Schleswig pentru mulţi ani. După o lungă incertitudine, a fost instaurată pacea între cei doi conducători.
În literatura nordică Holger Danske a apărut în Karlemagnússaga din a doua parte a secolului al XIII-lea, care în principal constă din pasaje traduse din franceză. Aici numele său este Oddgeir danezul. Această legendă a fost tradusă în daneză în secolul al XV-lea, iar apoi Holger Danske a devenit parte a folclorului danez cu câteva referiri în Cronicile Daneze publicate pentru prima dată în jurul anului 1509.
Scriitorul danez Hans Christian Andersen (1805-1875), a scris un basm despre Holger Danske în 1845, unde acesta este descris ca stând adormit în cazematele Castelului Kronborg din Helsignor, cu barba sa crescută pe masa din faţa sa, cu sabia în poală, pregătit să se trezească şi să salveze Danemarca în cazul în care este ameninţată de pericole. Astăzi, statuia sa (sculptată de H.P. Pedersen-Dans) poate fi văzută în subsolul Kronborg-ului, aşa cum a fost descrisă de Andersen.
În timpul ocupaţiei germane în Danemarca (1940-1945), una din grupările principale de partizani a fost numită după Holger Danske.
S-ar părea că Danemarca este în situaţia în care are nevoie de Holger Danske stând la pândă cu ochiul deschis, când ar trebui să se trezească şi să intre în acţiune.

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s