Ellehammer vs. Vuia

Jacob Christian Ellehammer (1871-1946) este unul dintre cei mai cunoscuţi pionieri ai aerului prin aceea că el a fost primul în Europa care a zburat cu un avion care era mai greu decât aerul, se spune pe pagina Muzeului Aviaţiei din Danemarca.
Studiind zborul păsărilor, Ellehamer a apreciat puterea necesară pentru a zbura, apoi a folosit aceste calcule pentru a construi propriul lui motor radial. Fără a şti de zborul fraţilor Wright din decembrie 1903, pe 12 septembrie 1906, Ellehammer a devenit primul european care a zburat. În următorii ani, a cumulat aproximativ 200 de zboruri utilizând diverse aparate de zbor. O altă reuşită a sa a fost în 1912: primul elicopter.
Ellehammer a fost un ceasornicar şi inventator din Bakkebølle, Danemarca. Printre invenţiile sale se numără puşculiţa, motocicleta „ELEHAM”, motorul radial cu 3 cilindrii, primul avion, cu care a zburat.

Ellenaughton
Jacob Ellehammer

Traian Vuia

De fapt românul Traian Vuia (1872-1950) a fost primul european care a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul, la 18 martie 1906, cu 6 luni înaintea lui Ellehammer.
Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o acceleraţie pe o distanţă de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 m, după care elicele s-au oprit şi avionul a aterizat.
Astfel, danezii se laudă degeaba în privinţa primului european care a zburat, din păcate pentru ei acesta nu este danezul Ellehammer.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s