Energia eoliană nu este rentabilă

Mulţi cei ce vizitează Danemarca vor rămâne dezamăgiţi cu toate că pe hârtie Danemarca este una dintre cele mai bune ţări din Europa, dar în realitate nu este chiar aşa. De aceea statisticile din Danemarca trebuie văzute cu reţinere, acestea sunt făcute numai pentru a face reclamă şi a promova ţara în lume. Realitatea este cu totul diferită. Aşa se întâmplă şi cu energia produsă din vânt.
Este mai importantă ideologia resurselor regenerabile şi investirea în ele decât problemele de mediu şi rentabilitatea economică.
Danemarca a construit parcurile eoliene deoarece nu au hidrocentrale, nu au râuri cu ajutorul cărora să producă curent. Cea mai mare parte a energiei este produsă clasic, cu petrol extras din Marea Nordului.
Centralele eoliene au un randament de numai 20%, iar costul energiei electrice este de 2-3 ori mai mare decât cea produsă în mod convenţional. Emisiile de carbon se reduc neglijabil, astfel încât nu merită să fie luate în considerare.
Danemarca importă electricitate de la producătorul nuclear de energie EDF, din Franţa, la un preţ mai mic de jumătate din costul energiei eoliene. Se pare că independenţa energetică a Danemarcei este numai o poveste.
Energia produsă de centralele eoliene daneze nu este suficient de profitabilă, chiar dacă ţara are cel mai puternic vânt în tot timpul anului. Există probleme în distribuţia energiei obţinută în acest fel. Parcurile eoliene există numai datorită susţinerii guvernamentale care le finanţează cu milioane din bani publici. Dacă ar trebui să fie nesubvenţionate, aceste centrale nici nu s-ar construi.
Atâta timp cât costul real al unui generator eolian joacă un rol foarte important în viitorul nevoilor noastre energetice, nici nu se pune problema obţinerii energiei electrice din vânt, mai ales în România.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s