Mormonii în Danemarca

Ziarul The New York Times scria la 16 februarie 1902:

Peste o sută de misionari formează prozeliţi în Danemarca.
Mormonii depun eforturi serioase pentru a câştiga o poziţie stabilă în Danemarca. Este notoriu faptul că această mică ţară a trimis un mare număr de emigranţi în Utah, unde există mii de mormoni danezi. Câţiva dintre cei mai proeminenţi lideri ai aceste secte sunt danezi.
Misionarii danezi care au fost trimişi să propovăduiască în ţara lor natală, nu au fost bine primiţi. Cei mai mulţi dintre ei au fost izgoniţi din Danemarca, imediat ce s-a descoperit că erau aici pentru a converti la religia lor şi pentru a încuraja oamenii să emigreze în Utah. Din acest motiv munca lor s-a desfăşurat în secret. Autorităţile Bisericii Mormone au hotărât recent că Danemarca este un teritoriu excepţional pentru activităţile lor, astfel că în prezent sunt peste 100 de misionari mormoni în această ţară aflaţi sub supravegherea unui Superintendent la Copenhaga.
Misionarii publică un ziar în acest oraş, distribuie mii de broşuri şi cărţi şi au devenit atât de îndrăzneţi astfel încât au achiziţionat o proprietate în cea mai bună parte a oraşului Copenhaga, unde intenţionează să construiască un templu mormon. Banii necesari acestui scop sunt strânşi de la mormonii din Statele Unite. În fiecare an, circa 500 de danezi sunt convinşi să emigreze în Utah.
Presa daneză este în alertă şi se crede că vor fi luate măsuri pentru a împiedica construirea unui templu în capitala Danemarcei şi pentru a descotorosi ţara de mormoni şi propaganda lor.

Cu toate acestea, în Copenhaga există un templu mormon (Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă) pe Priorvej care este renovarea capelei neoclasice construită în 1931.
Danezii convertiţi la mormonism au ajuns în America începând cu anul 1840, când a fost o emigrare puternică care a atins apogeul în 1863 când au ajuns în Utah 2.000 de danezi. Localitatea Mantua din regiunea Box Elder era predominant daneză. Până şi danezii şi-au părăsit ţara în numele libertăţii de religie.
În anul 1911 Nordisk Film a prosdus un film mut în care se demonizează religia mormonă, intitulat Victima mormonilor. Este povestea unei femei frumoase care este sedusă şi răpită de un misionar mormon şi este forţată să-l însoţească în Utah pentru a deveni una dintre nevestele lui.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Religie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s