Danemarca va avea culturi modificate genetic

În 1998, un sondaj a relevat că majoritatea danezilor sunt împotriva alimentelor modificate genetic (MG).
În noiembrie 2000, Fondul Industrial Nordic a făcut un sondaj de opinie in Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia cu privire la alimentele MG şi aplicaţiile modificărilor genetice. Sondajul a arătat că există un beneficiu major dacă aceste produse nu sunt MG. Dacă un astfel de produs implică modificări genetice, acest fapt va duce la numeroase asocieri negative, în principal ca fiind „nesănătos“ şi „nesigur“.
Cu toate acestea, mai mult de 250 de fermieri danezi au arătat interesul de a avea culturi MG începând cu toamna anului 2009. Cel mai mare interes îl au porumbul MG tolerant la ierbicide şi cartoful cu conţinut modificat de amidon, potrivit pentru industria textilă. Niciuna dintre aceste culturi nu este recunoscută de Uniunea Europeană, dar se preconizează să fie acceptate pentru a fi folosite începând cu toamna următoare (2009).
Fermierii danezi vor avea permisiunea să cultive acest tip de culturi interzise de către EU, numai după ce vor absolvi un curs. Directoratul Danez pentru Plante arată că cele mai multe culturi MG se află în Jytland, iar cei mai mari producători vor fi aceia care vor încerca noi perspective, în special dacă folosesc avantajele noilor tehnologii.
Eva Kjer Hansen, fosta ministresă a Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului (2007-2010), era mulţumită de numărul fermierilor care doresc să valorifice noile tehnologii. „Cred că trebuie să folosim plantele modificate genetic în avantajul nostru, în special când acestea le pot aduce fermierilor o mai bună economie sau un mediu înconjurător mai curat“, a spus ea.
În lume există 114 milioane hectare de culturi modificate genetic, care constituie 8% din producţia agricolă mondială.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s