Scandal în armata daneză

jaegerŞeful apărării armatei daneze, amiralul Tim Sloth Jørgensen, a demisionat în 4 octombrie 2009, „pentru a reda încrederea publicului în armata daneză“, după o investigaţie internă a armatei care a arătat că doi dintre subordonaţii săi, printre care şeful departamentul IT al apărării – Jesper Britze, au tradus o carte în arabă folosind Google Translate, a unui fost luptător de elită, care apoi a ajuns în presă.
Cartea „Jæger – i krig med eliten“ (Trupele speciale – la război cu elitele ) scrisă de un fost soldat al forţelor speciale, Thomas Rathsack, descrie misiunile elitelor armatei daneze din Irak şi Afganistan. Forţele armate daneze au încercat în zadar să oprească această carte de la publicare, declarând că aceasta ar fi o ameninţare la adresa operaţiunilor forţelor sale în străinătate.
Printre altele, ministrul apărării, Søren Gade, a spus că traducerea arabă (care s-a aflat pe internet) le poate da talibanilor indicii despre cum pot fi descoperiţi soldaţii danezi în Afganistan. Acest scandal va duce la demiterea mai multor militari.
Printre altele, Rathsack descrie o operaţiune sub acoperire în timpul căreia membrii unităţii, deghizaţi în haine afgane, escortează un agent numit „Eric“ de la o forţă de coaliţie neidentificată.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Politică și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s