Cât ar fi de ajuns pentru a fi suficient?

Datorită naturii noastre umane, niciodată nu vom fi satisfăcuţi cu condiţia noastră. Dacă avem o maşină, vom dori una mai scumpă şi mai mare, dacă avem o casă vom dori alta mai mare şi aşa mai departe. S-ar părea că danezii fiind modeşti, se restrâng în nevoile lor şi nu epatează ceea ce-i face cei mai fericiţi de pe pământ. Totuşi, s-ar părea că nu este chiar aşa.
În aceste zile are loc greva surorilor medicale şi a asistenţilor sociali ceea ce nelinişteşte profund populaţia deoarece sunt nenumăraţi pacienţi şi oameni în vârstă care nu pot fi ajutaţi aşa cum ar trebui, de aceea numai oamenii cu bani îşi pot permite tratamente în spitale private sau în azile de bătrâni private.
Principalul motiv care stă în spatele acestei greve este, ca întotdeauna, mărirea salariilor. Ei cer creşterea salariilor cu 15% din salariul lor actual care este cca. 25.000 DKK (înaintea taxelor) şi statul să angajeze mai mult personal pentru ca sarcinile de serviciu să fie mai lejere.
Mulţi se întreabă de ce asistentele medicale cer mai mulţi bani cu toate că acestea sunt plătite chiar foarte bine în comparaţie cu alte ţări, doar poate pentru că taxele şi costul vieţii este ridicat şi toată lumea ştie că Danemarca este o ţară extraordinar de scumpă comparativ cu alte ţări din Europa.
15% creştere de salariu? Statul a promis o creştere de 12% şi nimic mai mult, cu toate acestea greviştii refuză să accepte această mărire şi continuă protestul, iar pacienţii care au nevoie de îngrijire de urgenţă în spitale sunt neliniştiţi cu toate că medicii nu sunt în grevă.
Ziarele scriu că asistentele medicale nu ar trebui să câştige mai mult decât inginerii, ceea ce este foarte corect, având în vedere dificultatea meseriei şi anii de studiu necesari pentru a o învăţa. Durata şcolii de asistenţi sociali este foarte scurtă, iar cea de asistente medicale este jumătate cât durata facultăţii de inginerie.
Într-adevăr, munca asistenţilor medicali este dificilă atâta timp cât au de-a face cu persoane cu dizabilităţi fizice, totuşi o carieră în acest domeniu este mult mai uşoară decât cea de inginer.
Un studiu arată faptul că este normal ca un lucrător plătit de guvern să aibă salariu mai mic decât cei care lucrează în domeniul privat atâta timp cât firmele private cheltuie bani pentru publicitate şi în concurenţa cu alte companii, de aceea trebuie să-şi aleagă cei mai buni oameni şi să-i plătească foarte bine în timp ce statul/guvernul nu are nici un competitor.
Este ciudat faptul că asistenţii medicali nu acceptă creşterea de salariu cu 12% propusă de guvern, este chiar suficient pentru ei, iar cererea lor de a fi plătiţi la fel ca inginerii care au un salariu de 37.000 DKK/lună este chiar impertinentă şi imorală. Pentru a fi plătit ca un inginer sau un doctor atunci trebuie să devii inginer sau doctor, nu asistent medical sau social.
Atâta timp cât ziarele scriu despre serviciile din sănătate că sunt neperformante, oare asistenţii şi-au făcut treaba corect? Au ei dreptul să ceară mai mult decât sunt impozitele şi taxele din care sunt plătiţi? Serviciile lor sunt de calitate pentru a merita creşterea salarială de 15%?
Oare câţi bani ar fi necesari pentru cineva să fie de ajuns?

22 aprilie 2008

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s