Conformism

Motto:
Controlul mental al unei populaţii poate fi definit
ca exercitarea sofisticată a unui control
prin folosirea abilităţii de a menţine
mulţumiţi oamenii oprimaţi.
Institutul Tavistock pentru Relaţii Umane (1954)

Chiar dacă eşti singur împotriva tuturor,
adevărul este numai unul.
Mahatma Gandhi (1920)

Există o nevoie fundamentală a omului de a aparţine unui grup social. Evoluţia, probabil, ne-a învăţat că supravieţuirea şi propăşirea speciei au mai multe şanse în interiorul grupului, decât în mod independent. De mici învăţăm să ne conformăm regulilor celorlalţi, de multe ori acest tip de comportament fiind similar unei iniţieri şi fiind, prin urmare, util. Doar că această tendinţă a noastră poate fi folosită împotriva noastră, pentru manipulare.
Fiecare ţară şi popor au caracteristicile lor naţionale, dar în Danemarca este mai mult decât atât, deoarece danezii, în marea lor majoritate, sunt fobic-conformişti şi au o neîncredere adâncă şi profundă a influenţelor şi lucrurilor de origine străină, nedaneze, de oriunde ar veni ele. Acest fapt este comparabil cu roboţii colectivişti cunoscuţi sub numele de Borg din filmul Star Trek. Coincidenţă stranie: borg este un cuvânt danez (înseamnă cetate, citadelă, castel). Oare Gene Roddenberry (regizorul filmului) ştie mai multe decât lasă să se înţeleagă?Celebra expresie din acest film Rezistenţa este inutilă, veţi fi asimilaţi , este perfect valabilă în Danemarca, referitor la străinii care vor să trăiască în această ţară.
Danezii au o mentalitate a stupului de albine, se închid în ei nelăsând loc influenţelor exterioare, ţinând aproape de Albina Regină (Statul bunăstării sociale) de care au un ataşamanet metafizic. Credinţa oarbă în stat a dus la posibilităţi sofisticate remarcabile în „programarea“ populaţiei, precum este lozinca propagandistă „Danemarca este cea mai bună“ împreună cu formele de naţionalism exacerbate de Partidul Poporului (DF) şi ostilitatea deschisă asupra a tot cee ce este nedanez.
Ei se conformează societăţii şi prin legea nescrisă Janteloven pe care aproape toţi o respectă inconştient, prin aceea că nu este bine să fii altfel decât sunt ceilalţi. Acest Janteloven se aseamănă într-un fel cu Patul lui Procust unde nimeni nu trebuie să fie diferit, altfel va muri prin tăierea capului sau a picioarelor sau prin lungirea corpului pentru a se încadra în standarde.

conformity

Primul studiu experimental cu privire la conformism (video1 şi video2 ) a fost făcut de Solomon Asch în 1951, studiu care a ilustrat câteva din caracteristicile de bază ale proceselor de influenţă socială şi control. Într-un sens mai restrâns, conformismul se referă la cedarea în faţa presiunii grupului, atunci când nu se face nici o cerere explicită în acest sens.
Rezultatul experimentului arată că 75% dintre subiecţi au dat măcar un răspuns greşit, ca urmare a influenţei opiniei grupului. 50% dintre subiecţi au cedat opiniei greşite a grupului în cel puţin jumătate din încercări.
În medie, în 37% din situaţii, participantul real s-a conformat deciziei – greşite – a grupului.
Remarcabil este faptul că 25% dintre participanţi nu s-au conformat opiniei greşite a grupului.

De aceea, închideţi televizorul şi gândiţi cu capul vostru.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Conformism

  1. Pingback: Brave New Denmark | Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s