Corul Universităţii daneze

Studenter-Sangforeningen a fost înfiinţat în 1839, obiectivul său fiind de a interpreta cântece compuse pentru coruri de bărbaţi şi, în momentul de faţă este cel mai vechi cor de bărbaţi din Danemarca, fiind în acelaşi timp cel mai vechi cor de amatori de pe teritoriul danez. (Video)
Corul îşi are rădăcinile în campusul Universităţii din Copenhaga. Membrii, aproximativ 250, sunt toţi studenţi sau absolvenţi ai Universităţii din Copenhaga sau a altor instituţii de învăţământ superior daneze. Unii din membrii corului au devenit pe parcursul anilor solişti la Operă, în timp ce pentru restul membrilor, corul este o modalitate de a continua interesul pentru muzica corală bărbătească, în paralel cu practicarea diverselor profesii pe care membrii corului le au în viaţa cotidiană, şi care acoperă un spectru divers, de la domeniul artelor şi al ştiinţelor exacte, până la profesii liberale (avocaţi, doctori).

De la înfiinţarea corului şi până în prezent, cei care s-au înscris la cor în perioada studenţiei au rămas membrii pe viaţă. O dată pe an, în luna decembrie, corul organizează un bal al bobocilor, care se desfăşoară în sala de festivităţi de la Universitatea din Copenhaga, şi unde are loc ceremonia de primire a noilor membrii. Ceremonia se desfăşoară dupa un ritual introdus în anul 1908 şi modificat în 1949, pe muzica compusă de Jens Louis Petersen (preşedintele corului în perioada 1969-1973) şi modernizată ulterior, când Holger Scheibel a preluat rolul de recitator.
Repertoriul corului este în special din perioada Epocii Romantice daneze din a doua jumătate a secolului XIX, denumită “The Golden Age”. Aceasta este personificată prin operele lui J.P.E. Hartmann, o figură centrală în muzica daneză din acea perioadă. Printre multiplele sale activităţi muzicale, care printre altele includ compunerea unei opere împreună cu celebrul scriitor danez Hans Christian Andersen şi compunerea a diverse piese de muzică simfonică, J.P.E. Hartmann şi-a găsit timp să şi cânte la orga catedraleri din Copenhaga până când el a împlinit 90 de ani. J.P.E. Hartmann a fost dirijorul şi preşedintele corului Studenter sangforeningen timp de 50 de ani, şi a compus foarte multe piese special pentru acest cor, piese care descriu atmosfera vieţii academice din acea perioadă.
Printre alţi compozitori şi membrii celebrii ai corului se numără şi P.E. Lange-Müller, Knud Aage Riisager, Knud Vad Thomsen, care au devenit nume cunoscute în viaţa muzicală daneză. Corul interpretează muzică a compozitorilor danezi şi scandinavi din secolele XIX şi XX, cum ar fi Grieg, Nielsen, Kuhlau, Heise, Weyse, Peterson-Berger, Sibelius, Holmboe, Schierbeck, dar şi muzică a compozitorilor contemporani ca Nørholm, Maegaard, Schultz, şi chiar muzica cântăreţului şi compozitorului contemporan Dissing.
Corul cântă la diverse ceremonii la Universitatea din Copenhaga, ca de exemplu ziua deschiderii anului Universitar şi ziua depunerii jurământului lui Hippocrate. În fiecare an, corul dă un concert de vară şi unul de iarnă, şi organizează un turneu în străinătate.

Acest articol a fost publicat în Cultură și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s