Cum a devenit Danemarca independentă energetic

Odată cu creşterea preţului benzinei la pompă, violenţele din Orientul Mijlociu şi alegerile prezidenţiale ce vor urma în Statele Unite, nu este de mirare că politicienii americani spun că au planuri de a face S.U.A. independentă de petrolul din alte ţări. Poate fi realizat acest lucru? Există o ţară care nu mai are nevoie de petrolul din străinătate: Danemarca.

Independenţa
În 1973, ca reacţie la războiul de Yom Kippur dintre Israel şi Egipt, Organizaţia Ţărilor Arabe Producătoare de Petrol a început „embargoul petrolului arab“ – orice ţară care sprijină Israelul în război nu vor mai primi petrol. În această categorie intră Statele Unite, Japonia şi majoritatea ţărilor Europei. Efectul a fost devastator – creşterea preţului petrolului şi recesiunea mondială.
Ţările cele mai afectate au iniţiat rapid un plan de conservare a energiei. Statele unite au redus viteza de deplasare a autovehiculelor la 90 km/h. Şi au început un program de tipul „stingeţi luminile noaptea“.
După ce criza a încetat, multe ţări au abandonat aceste programe şi au revenit la vechile lor obiceiuri. Danemarca a fost diferită: fiind dependentă 99% de petrolul din străinătate, ea a fost lovită foarte serios de embargo. Determinată de a nu mai fi niciodată la mila furnizorilor de petrol, danezii au continuat programul de conservare a energiei şi producerea de energie proprie.

Un efort al comunităţii
În 1976 Danemarca a avut un program ambiţios dar scump pentru a deveni complet independentă energetic, şi dezvoltarea sistemelor noi de energie curată să iasă complet din afacerile cu petrol cu alte ţări. Au fost luate următoarele măsuri:

  • Standarde stricte de eficienţă energetică erau puse pe toate clădirile;
  • Benzina şţi automobilele erau taxate foarte mult (astăzi maşinile noi sunt taxate cu mai mult de 105% din valoarea maşinii);
  • Au fost implementate „sisteme de încălzire districtuale“ refolosind căldura reziduală produsă de centralele termice prin introducerea ei direct în apartamente. Astăzi mai mult de 60% din case sunt încălzite în acest fel;
  • Guvernul a investit masiv în sisteme de energie curată şi reutilizabilă, în special puterea vântului. Astăzi 21% din producţia de energie a Danemarcei vine de la centralele eoliene. Ei conduc în această tehnologie, pe care o şi exportă. Industria a creat mai mult de 20.000 locuri de muncă;
  • Politica de reducere a preţurilor aparatelor electrice scumpe dar eficiente energetic. Astăzi 95% din aparatele electrice cumpărate în Danemarca au rata de eficienţă „A“ care este cea mai bună, iar „G“ este cea mai proastă.
  • Danemarca a început să facă forări pentru a descoperi petrol şi gaze naturale în apele lor teritoriale din Marea Nordului. Unele din aceste planuri au fost contestate de asociaţiile ecologiste.

În 2005 guvernul a alocat 1 miliard de dolari pentru a dezvolta şi integra mai bine tehnologia panourilor solare şi a puterii valurilor.

Rezultate
Realizările danezilor sunt incredibile. În 1973 era 99% dependentă de petrolul altor ţări, astăzi ei produc suficientă energie pentru a acoperi nevoile proprii şi a vinde şi altor ţări. Este singura naţiune care poate face acest lucru. Programele lor de conservare a energiei au avut atâta succes încât în ultimii 30 de ani, chiar cu o modernizare extensivă şi o creştere a populaţiei cu 7% consumul de energie anual a rămas aproape la fel.
Chiar dacă Danemarca are cele mai mari taxe din lume, are cel mai înalt standard de viaţă. Sondajele de opinie arată că majoritatea danezilor ar plăti taxe şi mai mari pentru a rămâne independenţi de combustibilii fosili.
În 2007 şi-au stabilit noi proiecte. Ei speră ca în anul 2025 să producă 75% din totalul consumului de energie pe baza centralelor eoliene. Anders Fogh Rasmussen, primul ministru, a spus că „ţinta noastră este să facem Danemarca independentă de petrol, gaze şi cărbune, pe termen lung, şi să ne întărim poziţia de leader al lumii în energia curată“. Svend Auken, parlamentar danez, a adăugat „nu trebuie să renunţăm la stilul nostru de viaţă, trebuie să fim doar puţin mai inteligenţi în modul în care trăim“.

5 ianuarie 2008

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s