DF: Indvandrere skal tale dansk i hjemmet

Offentliggjort 11.08.07 kl. 22:30

Tal dansk i hjemmet og giv jeres børn en chance for få en uddannelse. DF foreslår national handlingsplan for at fremme dansk hos indvandrerfamilier.

Kommuner skal have pligt til at lave opsøgende arbejde over for indvandrerforældre, der taler eksempelvis arabisk, tyrkisk eller urdu i hjemmet med børn i vuggestuealderen.
Samtidig skal lærere have pligt til under skole-/hjemsamtaler at opfordre indvandrerforældre til at tale dansk med deres skolebørn, foreslår Dansk Folkeparti som led i en national handlingsplan for at fremme dansk i indvandrerhjem.
Det vidtgående forslag, der griber ind i privatsfæren og den personlige frihed, har til formål at vende de nedslående statistikker over tosprogede børns kundskaber.

Funktionelle analfabeter
Børnene klarer sig væsentligt dårligere i læsning, matematik og naturfag end deres danske skolekammerater. 53 pct. af ikke-vestlige elever forlader folkeskolen som funktionelle analfabeter, og halvdelen af alle indvandrerbørn gennemfører ikke en uddannelse ud over grundskoleniveau, viser PISA Etnisk rapporten fra 2005.
»Ingen har lyst til at stikke hånden ind og diktere, hvad der skal ske i privatsfæren, men det er afgørende, at indvandrerforældre forstår, at dansk er forudsætningen for integration. Hvis der tales arabisk i hjemmet, får børn et dårligere udgangspunkt for at klare sig i skolen, få en uddannelse og et arbejde,« siger uddannelsesordfører Martin Henriksen (DF).

Hjemmet er en privat sag
Eksperter, lærere, forældre og undervisningsminister Bertel Haarder (V) er enige i, at det vil gavne indvandrerbørns færdigheder, hvis der tales dansk i hjemmet, men de tager alle afstand fra DF’s forslag.
»Det er for meget. Ingen myndigheder eller andre skal blande sig i, hvilke sprog der tales i folks private hjem,« siger professor Niels Egelund, Danmarks Pædagogiske Universitet.
Også landsformand for Skole og Samfund, Thomas Damkjær, advarer:
»Det vil overtræde de demokratiske frihedsrettigheder, hvis vi skal gå ind og bestemme, hvilke sprog der tales i hjemmet,« siger han.

Opdragelseskurser
DF’s Martin Henriksen mener, at indvandrerforældre skal kunne sendes på opdragelseskurser, hvis de modvirker tiltag for at fremme børns danskkundskaber, og han vil ikke på sigt udelukke sanktioner over for forældre, hvis de ikke vil tale dansk i hjemmet.

Skal der også laves opsøgende arbejde over for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og andre tosprogede familier, der taler f. eks. engelsk i hjemmet?
»Nej, der er en forskel. Familier fra vestlige lande har en bedre forudsætning for at forstå det danske samfund. Det er familier fra primært muslimske lande, vi skal have fokus på,« siger Martin Henriksen.

Det er jo diskriminerende?
»Det kan man vel godt sige, at det er, men ikke desto mindre synes jeg, at det er nødvendigt. Jeg synes ikke, at dette skal gøres til et spørgsmål om diskrimination, men om integration, fordi vi bliver nødt til at gøre noget,« siger han.

Kilder: jp.dk

Acest articol a fost publicat în Dansk, Imigraţie, Politică și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s