Joaca de-a Dumnezeu

Noul Manifest Umanist II“ (1973) a dat ocazia miilor de intelectuali americani să îndemne la dreptul indivizilor de a muri cu „demnitate“, precum şi la acceptarea eutanasiei şi a suicidului (paragraful 7). Cei care nu cred în Dumnezeu vor fi satisfăcuţi să citească paragrafele referitoare la religie (1 şi 2).
În Danemarca „un stat profund umanist“, legea nr. 482 din 1 iulie 1998 referitoare la drepturile pacienţilor (engleză sau daneză), vorbeşte în art. 17-18 despre documentul care dă „dreptul“ Ministerului Danez al Sănătăţii să întrerupă arbitrar tratamentul unui pacient dacă ei cred că nu există nicio speranţă de vindecare. Implicaţiile semnării unui astfel de document care dă ultimul cuvânt Statului Danez pentru viaţă sau moarte, duce la un evident abuz. Într-o epocă în care consideraţiile financiare sunt din ce în ce mai importante faţă de nevoile umane, procedura este larg deschisă corupţiei la nivel oficial. Oare factorii financiari vor lua locul interesului pacientului? În Danemarca oricine semnează un astfel de act este înregistrat şi luat în evidenţă.
Acest act, numit în daneză „Livstestament“,  în engleză „Living Will“, în română se poate numi „Testament biologic“, este un testament care intră în vigoare înainte de moarte. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1969 de către avocatul american Louis Kutner. Un astfel de document permite celor care îl semnează să refuze intervenţiile medicale sau tratamentul destinat prelungirii sau menţinerii vieţii, atunci când ei devin atât de bolnavi încât nu-şi mai poate exprima dorinţele. Contestatarii susţin că un astfel de document este un „refuz al tratamentului medical motivat prin sinucidere“.
Se pune întrebarea: De ce o persoană în deplinătatea facultăţilor mintale, tânără, sănătoasă, este de acord cu semnarea unui Livstestament? A devenit viaţa lipsită de însemnătate, astfel încât suntem pregătiţi să renunţăm la ea atât de uşor? Se pare că da, atât timp cât eutanasia, numărul mare de avorturi, numărul de copii foarte mic născuţi în Europa, indică acest fapt; iar europenii şi-au pierdut instinctul de supravieţuire în vederea perpetuării speciei.
Aici este vorba de uciderea unor oameni, ceea ce e în contradicţie cu regula esenţială a medicilor de a nu cauza vătămări şi cu Jurământul lui Hipocrate, ghidul etic, care statuează că un medic trebuie să ţină minte tot timpul că are obligaţia să menţină viaţa.
Redefinirea termenului de ucidere ca „tratament“ şi refuzul de a ucide ca „vătămare“ este tipic orwellian şi duplicitar. Este exact ceea ce se aşteaptă de la regimurile totalitare, ceea ce exact Uniunea Europeană este.
Se pare că prioritatea în a da mai degrabă oamenilor ceea ce vor, decât de ceea ce este nevoie, a devenit o chestiune cvasi-religioasă. Un medic poate fi dat afară din sistemul medical sau poate fi trimis la puşcărie dacă nu respectă un astfel de testament, dacă nu-şi omoară pacientul. Într-o societate liberă este imperativ necesară menţinerea independenţei profesiei medicale faţă de stat. Cum poate fi acceptată o asemenea perfidie? O asemenea lege este un atentat asupa omenirii, cu scopul de a reduce populaţia planetei.
Recomand ca cei care vor să semneze acest testament să se gândească temeinic şi să nu o facă, iar cei care au semnat deja să ia toate măsurile să-l facă nul şi fără efect, atâta timp cât există această posibilitate. Ceea ce este de neconceput şi inacceptabil astăzi, poate deveni o lege acceptată în viitor.
„Testamentul biologic“ este valabil în unele state ale SUA, Australia, Canada, Danemarca şi Olanda, dar şi alte state pot adopta o asemenea legislaţie, după modelul lor.

Lectură sumplimentară: Almoş Bela Trif, Vasile Astărăstoaie, Liviu Cocora – Euthanasia, suicidul asistat, eugenia – Pro versus contra, Mari dileme ale umanităţii (PDF, 181 pagini)

Acest articol a fost publicat în Justiţie, Opinii, Social și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s