Slut med livslang førtidspension

Hvert fjerde-femte år skal førtidspensionister have deres sag vurderet igen, mener et politisk flertal på Christiansborg. Handikaporganisationer advarer mod øget usikkerhed blandt førtidspensionister.
En førtidspension bør ikke være ensbetydende med den evige hvile.
Arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg (V) vil have alle førtidspensionssager taget op til revision hvert fjerde eller femte år for at vurdere mulighederne for, at førtidspensionisten kan arbejde.
Målet er færre førtidspensionister og flere fleksjob og andre former for støttet beskæftigelse.
Venstres forslag får opbakning fra både de konservative og Dansk Folkeparti.
»Der sker en meget stor udvikling både medicinsk og teknologisk, som gør, at flere får mulighed for at få en plads på arbejdsmarkedet. Og det betyder meget socialt, menneskeligt og økonomisk at være en del af arbejdsmarkedet, selv om man måske kun kan bidrage delvist,« siger Jens Vibjerg og understreger, at en gruppe af førtidspensionister vil være så syge eller handikappede, at revisionen skal være en ekspeditionssag.
Partierne bag førtidspensionsreformen skal til efteråret blive enige om ændringer af loven.
Baggrunden er, at førtidspensionsreformen fra 2003 ikke har givet det forventede fald i antallet af førtidspensionister – tværtimod er der sket en stor stigning i antallet af helt unge på førtidspension.
Især unge med psykiske lidelser. Også regeringens arbejdsmarkedskommission har foreslået tidsbegrænsede førtidspensioner, men hverken landsforeningen SIND eller Danske Handicaporganisationer bakker op.
»Han er bindegal. Reglerne er allerede i dag sådan, at man til enhver tid kan tage en førtidspension op til genovervejelse, og man kan beslutte kun at tilkende en midlertidig førtidspension,« siger Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.

Tryghed i førtidspension
Talsmand Nethe Zajaczkowska, SIND, ser gerne, at kommunerne presses til at gøre mere for at hjælpe sindslidende ind på arbejdsmarkedet i perioder, hvor de har fået det bedre. Men førtidspensionen skal ikke tages fra folk.
»Der ligger en tryghed i at vide, at man har sin førtidspension,« siger hun.
På Christiansborg er der delte meninger om forslaget.
Socialdemokratiet mener, at en generel regel vil skabe unødig usikkerhed hos mange førtidspensionister, men Venstre har et flertal i ryggen med opbakning fra Dansk Folkeparti og de konservative.
»Vi er overvejende positive, for der er for mange unge, som ryger på førtidspension, men vi skal passe på ikke at stresse dem, så de netop bliver syge, når de fem år er gået,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).
Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, er positiv over for en ordning med flere midlertidige førtidspensioner:
»Det skal være velovervejet. Moderne behandlingsmetoder kan rigtigt nok gøre flere førtidspensionister raske efter en periode, men syge mennesker kan også blive mere syge.«

Kild: JP (30 iunie 2008)

Acest articol a fost publicat în Dansk și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s