A fi evreu în Danemarca

În ultimii ani, în Danemarca – ţara, odinioară, simbol al filosemitismului în Europa –, situaţia s-a schimbat. În consecinţă, comunitatea evreiască de aici, care se bucura de cea mai înaltă rată a acceptabilităţii, integrării şi lipsei ostilităţii antievreieşti, se confruntă cu bătălii importante pe mai multe fronturi, se arată într-un articol publicat în „Jerusalem Post“. Imigrarea musulmană masivă – aproximativ 200.000 în ultimele două decenii, o parte aparţinând curentelor islamice radicale – a determinat creşterea îngrijorătoare a incidentelor antisemite într-o ţară în care, cu câţiva ani în urmă, astfel de lucruri erau pur şi simplu de neimaginat. Copiii evrei sunt adesea ţinte ale hărţuirii vecinilor musulmani, iar, ca reacţie la evenimentele din Orientul Mijlociu, lideri musulmani locali folosesc o retorică antisionistă din ce în ce mai puternică. În cadrul unei recente conferinţe care a avut ca subiect antisemitismul, intitulată „Cu spatele la zid“, participanţii şi-au manifestat profunda preocupare faţă de manifestările antisemite din lume, faţă de atacurile împotriva Israelului şi faţă de negaţionism. Dar trăsătura dominantă a conferinţei a fost îngrijorarea faţă de situaţia din ţară. Există probleme de securitate, mai ales privind copiii la şcoală. Trist este că, pentru elevii care au aflat şi despre ceea ce s-a întâmplat cu evreii în timpul celui de-al doilea război mondial, atitudinea ostilă faţă de aceştia nu mai este o problemă abstractă, ci un fenomen cu care se întâlnesc în fiecare zi. Evreii din Danemarca sunt mai puţin speriaţi de ameninţările preşedintelui iranian Ahmadinejad şi mai mult de atitudinea vecinilor lor musulmani, afirmând că, de pildă, a purta kipa pe stradă poate determina atacuri din partea unor grupuri de tineri musulmani.
Deşi comunitatea evreiască este bine organizată şi sigură din punct de vedere financiar, numărul mic de evrei face ca viaţa evreiască să devină mai puţin atractivă pentru mulţi membri tineri. Dacă se adaugă şi rata ridicată a căsătoriilor interconfesionale şi Aliaua la care participă mulţi tineri evrei angajaţi faţă de problema evreiască şi Israel, viitorul evreilor danezi nu pare foarte promiţător, trage concluzia „The Jerusalem Post“.

Sursa: Realitatea evreiască

 Prezenţa evreilor în Danemarca este de peste 300 de ani. Ei au participat activ la viaţa culturală, ştiinţifică şi de afaceri daneză.
Mosaisk troesssamfund“, comunitatea religioasă mozaică daneză, este oficial recunoscută, are aprox. 2.400 de membri. Se estimează 7.000 de evrei în Danemarca, mulţi dintre ei locuind în Copenhaga şi suburbii.
Comunitatea evreiască din Danemarca este cea mai veche din Scandinavia. Ea este condusă de: un consiliu format din 20 de delegaţi aleşi de membrii comunităţii, un comitet format din 7 reprezentanţi aleşi de consiliu şi de un comitet de 7 gabaimi responsabili cu sinagoga.
Instituţiile sociale includ două cămine de bătrâni, un condominium cu 38 de apartamente independente, grădiniţe, o şcoală evreiască – de la grădiniţă până în clasa a 9-a, aflată într-o suburbie din Copenhaga.

Muzeul evreiesc se află pe Proviantpassagen 6, 1218 København K. Intrarea este 60 kr.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s