Danezii şi Himmelbjerget

Undeva în Jutlanda, celebra peninsulă a Danemarcei, lângă Silkeborg, se află cea mai mare înălţime naturală a acestei ţări, 147 m, care se ridică deasupra vârfului copacilor, o excrescenţă într-un peisaj cu un orizont perfect plan.
Spre exemplu, dacă străbaţi România îţi poţi imagina că asemenea înălţimi, evident – mult mai mari, pot fi o modalitate de a avea o vizibilitate foarte bună asupra împrejurimilor în cazul în care ţara ar fi atacată de romani.
himmelbjerget_op_t_taarnetÎn Danemarca, dacă un tip care ar fi însărcinat cu stabilirea numelor unor astfel de locuri ar veni pe aici ar fi impresionat de priveliştea acestei înălţimi colosale , el ar denumi-o „Himmelbjerget“ (Muntele până la cer); asta spune multe…
În acest fel danezii interpretează conceptul ambiţiei. În alte culturi ambiţia este percepută ca dorinţa de a-ţi urma visele, de a-ţi imagina lucrurile aşa cum vrei şi a face un efort pentru a le transforma în realitate. Pentru danezi, a fi ambiţios este abilitatea de a evita schimbarea sub orice fel, metodă sau formă. Danezul nu acceptă altă idee decât aceea de a „face tot timpul ceea ce a făcut până acum, atâta timp cât doreşte“, pentru a-şi menţine existenţa.
Sunt oare danezii neambiţioşi deoarece trăiesc pe un teren perfect plan şi se întâlnesc rareori cu înălţimi considerabile? Este oare Janteloven factorul care-i împiedică să fie altfel decât majoritatea, să fie cineva? Sau poate este îndoctrinarea începând de la grădiniţă?
Danezii se consideră cei mai fericiţi oameni din lume. Aşa se spune, cel puţin în sondajele mondiale, de-a lungul timpului. Efectul Himmelbjerget dă unele explicaţii asupra acestui fenomen.
Una dintre întrebările din aceste sondaje este următoarea:
Presupuneţi că marginea superioară a unei scări reprezintă cel mai bun nivel de trai, iar cel inferior cel mai rău posibil. Unde v-aţi situa dacă scara are 10 trepte?
Danemarca se situează la nivelul 8, iar media ţărilor este 6,25. Astfel a devenit Danemarca fericită prin faptul că nu are pretenţii deosebite. Dacă scoţi mâinile din buzunar şi aşteptările tale sunt realizabile, atunci ajungi la cer, orice altă ambiţie este un egoism dezgustător, conform schemei:

himmelbjerget

De fapt, Himmelbjerget oferă o altă provocare pentru iubitorii metaforelor. Adevărul despre acest deal, este că nu este chiar un deal, este unul fals provenit prin erodare, nu din aspiraţiile spre înălţare.

Oricum, întrebaţi-vă de ce danezii sunt preocupaţi să-şi bată joc de alte culturi, decât de a lor.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Danezii şi Himmelbjerget

 1. costin zice:

  nu stiu exact ce anume, dar se pare ca danezii sint intradevar un popor care au ceva special. uite una dintre mai multele discutii de pe Gates of Vienna, discutii despre ce anume ii face speciali pe danezi: http://gatesofvienna.blogspot.com/2006/12/twelfth-viking.html

  Speciali in sensul ca in ww2, danezii au fost cei care au facut scapati aproape toti evreii cu citeva zile inaintea ocupatiei germane. Astfel, in timp ce in tari ca Olanda si Suedia in jur de 95% din evrei au fost exterminati, in danemarca acest procent a fost de 5%. Este ceva cu totul deosebit. Iar acum, intr-un moment in care Europa se confrunta cu o alta ideologie totalitare, islamul, intr-o europa plina de struti cu capul in pamint, numai Danemarca sustine libertatea totala de exprimare, intr-un moment in care critica islamului este proctic inexistenta la nivel oficial in toata lumea.

  Uite, daca nu ai vazut deja, ce zice Laars Hedegaard, presedintele International Free Press Society, despre danezi:

  “Un danez va răspunde întotdeauna “nu” dacă i se cere ceva de un mai-înţelept-ca-el. Preventiv. Avem o tradiţie de scepticism onest şi de rezistenţă, cum a fost demonstrat în numeroase feluri de-a lungul istoriei noastre…Şi tocmai asta face ca Danemarca să fie o ţară extraordinară, moral şi intelectual. Asta mă face să fiu foarte mîndru ca sînt danez.”
  http://patrupedbun.net/o-noua-criza-a-caricaturilor-daneze/

  Poate o parte din explicatie se gaseste si in aritcolul tau 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s