Globul de scris

Pastorul danez Rasmus Malling-Hansen (1835-1890), director al Institutului Regal pentru Surdo-muţi din Copenhaga între 1865-1890, a inventat “globul de scris” (skrivekugle) în 1865, iar în 1870 a fost patentată şi a început producţia comercială. Maşina de scris care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace, este fost considerată prima produsă industrial. Globul era o combinaţie între design-ul uluitor şi inovaţiile ergonomice, dar ca majoritatea maşinilor de scris din secolul al XIX-lea, nu permitea să se vadă hârtia în timp ce trecea prin dispozitiv.
Hansen a venit cu această idee pentru că el voia să descopere un mod prin care studenţii săi surzi să „vorbească“ cu degetele. Hansen a testat mai multe poziţii ale literelor pe o tastatură din porţelan, pentru a determina aranjamentul care să faciliteze scrisul şi să îl facă mai rapid decât cel de mână. El a poziţionat cele mai frecvent folosite litere în dreptul degetelor mai rapide, cu vocalele în stânga şi consoanele în dreapta.

Se spune că Nietzsche nu putea să sufere această maşinărie, pe care o primise cadou de Crăciun de la mama şi sora sa.
A fost prezentată la Expoziţia Scandinavă de Artă, Agricultură şi Industrie din Copenhaga în 1872 şi 1888 unde a obţinut locul I, apoi la Expoziţia Mondială din Viena în 1873, la Expoziţia Universală din Paris în 1878 şi la Centenarul Philadelphia în 1876. A fost expusă şi la Expoziţia Kensington din Londra în 1871.
La 6 mai 2006 a fost fondată Societatea Internaţională Rasmus Malling-Hansen, în Copenhaga.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s