Henry Heerup

În 2007 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Henry Heerup, unul dintre marii artişti plastici ai Danemarcei.
S-a născut la 4 noiembrie 1907 în Frederiksberg, a crescut în Nørrebro, Copenhaga, unde a locuit cu mama sa, Sera, până la prima sa căsătorie, în 1933, cu Emilie Westh – Mille Heerup – cu care a avut copiii Ole şi Nanna.
A studiat pictura cu Axel Jørgensen şi Einar Nielsen la Academia Regală Daneză de Artă. A studiat de asemenea sculptura cu Einar Utzon-Frank. Prima sa pictură în ulei a fost Stejarul bătrân din Valea Lupilor, din 1924.
În 1949 s-a alăturat mişcării avangardiste europene CoBrA şi a participat la câteva dintre expoziţiile sale. Şi-a dezvoltat o reputaţie internaţională prin expoziţii în Europa şi America de Nord. Premiera filmului documentar Et År med Henry (Un an cu Henry) realizat de Jens Jørgen Thorsen şi Jørgen Roos a avut loc în 1967.
Încă din copilărie, Henry Heerup a avut simţ estetic, petrecându-şi timpul cu găsirea unor forme şi culori deosebite în curtea casei sale din Nørrebro sau desenând schiţe cu lumea care-l înconjura. Şcoala nu-l atrăgea în mod deosebit, după 7 ani de şcoală fără nici o amintire plăcută despre ea, a încercat mai multe ucenicii, ca pietrar sau litograf.
Viaţa, de la naştere până la moarte, cu toată fericirea, mirarea, dragostea, regretul şi durerea pe care le conţine, este forţa centrală în opera lui Henry Heerup. Universul imaginar a lui Heerup se naşte din lucrurile pe care-l înconjoară – familia, grădina, dragostea – şi cu propriul său alfabet al simbolurilor, el compune poveşti despre dualitatea vieţii. El comunică o viziune simplă a vieţii, în care fericirea şi bucuria lucrurilor mărunte şi emoţiile sunt mari, dar şi o viziune în care singurătatea, frica şi moartea joacă întotdeauna un rol important.
Pentru opera sa el a fost recompensat cu numeroase distincţii, cărora el nu le-a acordat prea mare importanţă: Medalia Eckersberg, Medalia Thordvaldsen, a fost decorat cu Ordinul „Cavaler de Dannebrog“ în 1968.
A murit la 30 mai 1993, a fost înmormântat la Assistens Kirkegårdîn Copenhaga.
Am avut plăcerea să vizitez Muzeul Heerup care se află în Rødovre, o suburbie din Copenhaga.

Acest articol a fost publicat în Cultură și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s