Închisoarea Vester (Vester Fængsel)

Aceasta este descrierea închisorii Vester fængsel din Copenhaga, făcută de Seyed Mohammad Ali-Mearaji din Iran, care a fost arestat în 1998 pentru 45 zile, deoarece a lovit doi bărbaţi pentru a-şi face dreptate singur, dar aceştia s-au plâns poliţiei.

Nu este plăcut să fii arestat, dar este o bună ocazie de a vedea care este viaţa din spatele gratiilor. Închisoarea este o parte a societăţii care, în mod normal, este ascunsă.
Vester fængsel este în general o închisoare bună, referitor la ceea ce am auzit despre celelalte închisori, dar aşteptam mai mult de la sistemul penitenciar danez.
Clădirea închisorii este foarte veche pentru o astfel de destinaţie, are nevoie de întreţinere şi îngrijire. Bineînţeles, are valore istorică şi culturală.
Mirosul mâinilor spălate este ca al unei toalete. Celulele au nevoie de mai multă lumină şi o văruire nouă deoarece zugrăveala de pe pereţi stă să cadă. De asemenea, este nevoie de saltele noi. Mâncarea nu era bună şi insuficientă, iar cafea era o dată pe săptămână, o ceaşcă, duminica. Cumpărăturile erau posibile numai de două ori pe săptămână, iar câteodată numai o dată, din cauza sărbătorilor. Preţurile de la magazinele din închisoare erau foarte mari, iar salariile prizonierilor erau scăzute. Nu există telefon public. S-ar părea că acesta este primul semn al unei lumi închise.main
Nu este uşor de a scoate bani de la bancă, dacă îi ai…
O altă nevoie este distracţia, zilele din închisoare sunt mai lungi decât oriunde altundeva. Închisoarea are nevoie de terenuri de sport şi alte facilităţi pentru distracţie. Acestea pot fi folosite în a opri consumul de droguri şi în educarea deţinuţilor. Din păcate, consumul de haşiş este ceva normal. Se foloseşte ca pe o ţigară obişnuită. Este folosit ca somnifer, pentru a face zilele de detenţie mai scurte. Gardienii încearcă să oprească aceasta, dar ei nu vor să facă viaţa prizonierilor mai grea decât este. Drogarea prea puternică cu haşiş duce la creşterea preţului acestuia.
Ceea ce este dezamăgitor este numărul mare de prizonieri tineri. Aproape jumătate sunt sub 25 de ani. Se pot face prietenii. Din păcate, încălcarea legii şi revenirea în închisoare este stilul lor de viaţă. Un tânăr a trăit în închisoare aproape 2 ani. El a făcut ceva urât şi a fost rearestat pentru alte 3 luni. Nu e necesar să analizăm viaţa şi problemele acestor tineri, dar rearestarea lor nu este în beneficiul societăţii sau chiar al lor.
Clădirea Vestfløj din această închisoare este pentru femei şi familii. Este bine pentru familii de a fi în aceeaşi clădire, dar ar fi şi mai bine dacă ar locui în aceeaşi celulă.
Gardienii şi arestaţii nu s-au plâns de nici un fel de hărţuire sexuală, dar dacă se întâmplă aşa ceva, nu este bine deloc. Faptul este că nimeni nu-i crede pe prizonieri.
Aproape jumătate dintre gardieni sunt femei. Zâmbetul lor dau o mică speranţă cu fiecare zi ce trece spre libertate. Este bine de a fi femei-gardian în închisoare, atmosfera este mai bună şi mai politicoasă. S-ar părea că le place munca, dar fără îndoială sunt supuse hărţuirii.
În Vester fængsel erau prizonieri din alte ţări, sau minorităţi. Sistemul respectă religia şi obiceiurile culturale ale fiecăruia. Există posibilitatea de a merge la biserică.
Unii prizonieri erau homosexuali sau foarte tineri. Nu au fost abuzuri sexuale, dar nu este o idee bună de a-i trimite pe tineri într-o închisoare obişnuită.
Fiecare celulă avea un CD-player cu radio. Era posibil să închiriezi chiar şi un televizor. Preţul închirierii era destul de mare. Salariul unui deţinut ajungea până la 300 DKK pe săptămână.
Un pachet de ţigări costă 30 DKK, închirierea unui TV este 4 DKK pe zi. După cum vedeţi nu este ieftin. Dacă fumezi un pachet de ţigări pe zi, îţi mai rămân 60 DKK pentru toată săptămâna, pentru orice altceva.
Era posibil să urmăreşti 9 canale TV. Unul dintre ele, era canalul propriu al închisorii care transmite două filme în fiecare seară. Nu te afli în închisoare pentru distracţie. Acest canal poate fi folosit pentru a reduce rata criminalităţii prin educaţie, decât filme proaste numai bune de spălat creierul. Prizonierii nu vor sta în închisoare pentru totdeauna. Problema lor este societatea care îi trimite înapoi în închisoare.
Danezii sunt buni la munca socială, care trebuie să continue chiar şi în închisori. Lucrătorii sociali pot distruge linia dintre prizonieri şi restul societăţii. Atâta timp cât există fărădelegi, trebuie să existe muncă socială.
Problemele personale de viaţă nu au devenit mai puţine printr-o luptă de stradă şi devenind prizonier.

Acest articol a fost publicat în Justiţie, Opinii, Social și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s