Romær i Danmark i dag

Theodor Aman – Ţigăncuşă

De romaer som findes i Danmark i dag er kommet på meget forskellige tidspunkter og fra forskellige lande. En del kom som gæstearbejde omkring 1970, mens andre er kommet som flygtninge under krigene i Jugoslavien og Kosovo. Derudover må regnes efterkommere af danske rejsende, samt en gruppe tilrejsende romaer, som blev givet statsborgerskab og bosat i Københavnsområdet i 1970’erne.
Romaerne bor i dag i hele landet flest i Københavnsområdet og Helsingør resten findes i mindre byer rundt omkring i landet. Ingen ved hvor mange romaer der er i Danmark, da ingen myndigheder registrerer hvem der romaer. Romaer er registreret som Danskere, Jugoslavere eller Svenskere alt efter hvilket land de har statsborgerskab i. Mange romaer fortæller ikke at de er romaer fordi de vil undgå at møde fordomme. Derfor kender myndighederne oftest kun til de romaer som har alvorlige problemer. De velintegrerede fortæller ofte ikke at de er romaer, men siger de er fx Jugoslavere.

nicolae-grigorescu-tiganca-de-la-ghergani

Nicolae Grigorescu – Ţiganca de la Ghergani

De romaer som er kommet til Danmark er meget forskellige. De er kommet fra forskellige områder bl.a. Serbien, Makedonien, Bosnien og Kosovo. De har levet under meget forskellige forhold i disse områder. Nogen har været velintegreret fx arbejdet i en bank. Andre har boet i slumkvarterer og kan hverken regne eller skrive. De der har besøgt de slumkvarterer hvor nogle af de danske romaer er kommet fra kan fortælle om miserable forhold, om faldefærdige huse uden elektricitet, isolering og sanitet og med plastik i vinduerne. Skolegang og mulighed for månedsarbejde er kun for det fåtal af romaer som bor uden for disse romakvarteret, som findes for enden af en mudret, hullet og ufremkommelig jordvej udkanten af byen.
Romaerne i Danmark klarer sig meget forskelligt. De som kun har været kort tid i landet og som er flyttet hertil fra slumkvarter som følge af krigene i det tidligere Jugoslavien klarer sig dårligst. Det er svært at klare sig i det danske samfund hvis man aldrig har lært at skrive og regne og ikke kender til arbejdsmarkedet. Andre romaer klarer sig meget godt og fast job og deres børn bliver godt uddannede. I mellem disse findes en stor gruppe, som klarer sig ved at få kontanthjælp eller ved at have dårligt betalte og ustabile jobs som rengøring og lign.
gipsy_boyPå samme måde er det også meget forskelligt hvordan romaerne lever. En del romaer bor flere generationer under i et hus, men mange bor også alene. Traditionelt gifter romaer sig tidligt, men i Danmark er mange gået væk fra denne tradition, fordi den ødelægger pigernes muligheder for at få uddannelse og et godt job. Men den store familie betyder stadig meget for romaerne. Man besøger ofte hinanden hvis der fx er en der er blevet syg så vil gerne på besøg og se til vedkommende og vise ens bekymring. Derudover har man ligesom danskerne forskellige helligdage hvor man besøger hinanden og holder fest, det smarte er at hver familie ikke har de samme helligdage. Derfor inviterer familierne hinanden til deres helligdage. Helligdagen ligger forskelligt fordi man mindes noget godt der er sket på den dato for mange år siden, det kan fx være en som var meget syg som så blev rask.
Derudover holder man store fester især ved bryllup og barnedåb. I Danmark lejrer de store familier en sportshal og bestiller et stort orkester. Men så forventes det også at de omkring 300 til 500 mennesker giver pengegaver til brudeparret eller dåbsbarnet. Værten ved ikke hvor mange der kommer, da man ikke får svar tilbage når man inviterer. Invitationen foregår ved at besøge de familier der skal inviteres personligt med et lille orkester. Der drikkes en skål og man får en kop kaffe sammen. Til festen danser man og der spises en større menu, alle får et tilbud om at ønske en sang. Det hele varer to dage, med musik næsten i døgndrift.

Kilder: romnet.dk

Acest articol a fost publicat în Dansk, Imigraţie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s