Danegeld

…he shall with speed to England,
For the demand of our neglected tribute

William Shakespeare,
Hamlet, Actul III, Scena 1

Danegeld este tributul plătit de englezi Vikingilor pentru salvarea ţării de jafurile asupra satelor şi mânăstirilor. De obicei, expediţiile erau conduse de regii danezi şi din care făceau parte războinici din toată Scandinavia. Prin acest sistem vikingii au câştigat aproximativ echivalentul a 100 tone argint.
Astăzi, termenul Danegeld este folosit ca avertisment sau o critică asupra plăţii coercitive în bani sau în orice altă formă.
Acest fel de plată nu era unic în Anglia. Potrivit lui Snorri Sturluson şi Rimbert, Finlanda şi Statele Baltice au plătit un astfel de tribut suedezilor. De fapt Cronica Primară relatează că regiunile care plătesc taxă de protecţie s-au exitins spre est, către Moscova, până când triburile finlandeze şi slave s-au răsculat şi i-au alungat pe varegi.
Prima plată a Danegeld-ului către vikingi a fost făcută în anul 856. Plata engleză a 10.000 livre (3.732 kg) de argint a fost făcută în anul 991 după victoria vikingilor în Bătălia de la Maldon în Essex, când regele Aethelred a fost sfătuit de arhiepiscopul Sigeric de Canterbury şi de bătrânii din provinciile de sud-vest, să-i cumpere pe vikingi decât să continue lupta armată.
În anul 994 danezii, sub conducerea regelui Sweyn Barbă Despicată şi Olaf Trygvason, s-au reîntors şi au asediat Londra. A fost o altă plată, cantitatea de argint plătită i-a impresionat pe danezi care considerau că este mult mai profitabil să-i estorcheze pe englezi decât să-i jefuiască.

Alte plăţi au fost făcute în anul 1002, dar în special în anul 1007 când Aethelred a cumpărat 2 ani de pace cu danezii pentru 36.000 livre (13.436 kg) de argint. În anul 1012, după capturarea şi uciderea Arhiepiscopului de Canterbury, şi distrugerea Canterbury, danezii au fost cumpăraţi cu alte 48.000 livre (17.916 kg) de argint.
În 1016, fiul lui Sweyn Barbă Despicată, Canute, a devenit Regele Angliei. După 2 ani era în total control al regatului său, astfel a plătit tot ce avea în afară de 40 de vapoare a flotei, care au fost păstrate pentru apărare; ca şi Danegeld de 72.000 livre (26.873 kg) argint colectate din toată ţara, plus 10.500 livre (3.919 kg) argint colectate din Londra.
Se estimează că totalul banilor plătiţi era de 60 milioane pence. Cea mai mare parte a banilor din acea perioadă a fost găsită în Danemarca, nu în Anglia.
Rudyard Kipling a scris o poezie numită Danegeld (link în engleză).
Eram la cursul de daneză şi acolo ni s-a explicat că acest Danegeld era „en god fidus“ adică o „bună şarlatanie, escrocherie, şmecherie“ pentru danezi în acele timpuri.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s