Imigranţii nu sunt egali

Zilele acestea, parlamentul danez (Folketinget) a negociat planul fiscal pentru următorii 10 ani, aşa-numitul Plan 2020. În legătură cu asta, bineînţeles că este oportun de a se calcula veniturile şi cheltuielile probabile, pentru a şti pe ce poziţie se situează Danemarca. Este de bun simţ de a împărţi veniturile şi cheltuielile în diferite capitole din buget pentru a se şti sectoarele care să primească mai mulţi bani şi care mai puţini, pentru a păstra echilibrul.
De această dată, miniştri folosesc un principiu de calcul nemaivăzut  până astăzi. Oficialii din 5 ministere au făcut un raport în care se împart veniturile şi cheltuielile între grupuri etnice diferite.
Conform acestui raport „imigranţii şi descendenţii din ţări mai puţin dezvoltate (traducerea noului limbaj – ‘musulmani’) constituie 15 mld. DKK în cheltuielile societăţii daneze”, în timp ce „imigranţii şi descendenţii din ţări mai dezvoltate (traducerea noului limbaj – ‘oricine în afară de musulmani’) constituie 2 mld. DKK în venituri pentru societatea daneză”.
Ceea ce se înţelege de aici este că Danemarca a eşuat total în absorbţia pe piaţa muncii a imigranţilor musulmani, atâta timp cât impozitul pe salar este cea mai eficientă metodă de a contribui la veniturile unei societăţi.
Dar nu aceasta este concluzia pe care o trag danezii din această simplă problemă de aritmetică. Conform ministrului pentru Refugiaţi, Imigrare şi Integrare, Søren Pind, acest raport conchide că „nu este important ce fel de oameni ajung în Danemarca. Nu am niciun fel de scrupul în introducerea suplimentară a unor bariere imigraţioniste în calea tuturor acelora pe care îi suspectăm că intenţionează să pună o povară asupra societăţii daneze”. Conform presei, o substanţială majoritate a miniştrilor sunt de acord cu acest punct de vedere. Purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie, Henrik Dam Kristensen, consideră că „această iniţiativă este binevenită”.
A numi pe cineva rasist opreşte imediat orice dialog potenţial constructiv. Dar nu există alte cuvinte pentru a descrie această atitudine. Folosind acest raport pentru a susţine opinia conform căreia musulmanii vin în Danemarca cu intenţia expresă de a fi o povară asupra societăţii nu este altceva decât bigotism de modă veche.
Danezii au căzut peste balustradă, în sensul că de la rasismul ocazional au trecut la rasismul sponsorizat de guvern, iar de aici nu mai este cale de întoarcere. Pentru Danemarca nu există alt viitor decât acela descris atât de concis şi deprimant de senatorul Robert F. Kennedy la City Club din Cleveland la 5 aprilie 1968, la o zi după asasinarea lui Martin Luther King, Jr.:

„Când îl înveţi pe un om să urască şi să se teamă de fratele lui, când îl înveţi că este mai puţin important din cauza culorii pielii lui, sau a credinţei lui, sau a politicii pe care o urmează, sau când îl înveţi că cei diferiţi de tine îţi ameninţă libertatea, sau slujba sau familia, atunci înveţi de asemenea să te confrunţi cu alţii nu ca şi concetăţeni ci ca duşmani – de a nu se realiza cooperarea, ci cucerirea, pentru a fi subjugaţi şi stăpâniţi.
În sfârşit, învăţăm să-i privim pe fraţii noştri ca pe străini, oameni cu care împărţim oraşul, dar nu o comunitate, oameni legaţi de noi prin locuinţa comună, dar nu prin efortul comun. Învăţăm să împărtăşim numai o teamă comună – numai dorinţa comună de a ne retrage unii faţă de ceilalţi – numai impulsul comun de a ajunge la neînţelegere cu forţa”.

Pentru Danemarca, această situaţie nu este o chestiune de „când”, ci este „chiar acum”.

Acest articol a fost publicat în Imigraţie, Opinii, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s