Rød grød med fløde

Aceasta este o reţetă a unui celebru desert danez care, pentru un nevorbitor de daneză, este foarte greu de pronunţat. Danezii râd de străinii care încearcă să o facă (video).
În româneşte poate fi tradus ca: desert cu rubarbă, coacăze roşii şi smântână dulce.

Ingrediente

Pentru 6 persoane
500 g de rubarbă (numai tijele; îndepărtaţi frunzele, care nu sunt bune de mâncat)
500 g de coacăze roşii
600 ml de apă, destul cât să acopere fructele din oală
160-180 g de zahăr tos
24 g (4 linguri) de feculă de cartofi (puteţi folosi amidon de porumb, dacă nu găsiţi în magazine feculă de cartofi)
Puteţi folosi alături de rubarbă orice fructe de pădure (coacăze negre, coacăze roşii, zmeură, cireşe, căpşuni).

Mod de preparare

 

Curăţaţi coacăzele şi îndepărtaţi crenguţele şi codiţele. Spălaţi tijele de rubarbă, tăiaţi capetele şi orice resturi de frunze (sunt nocive pentru organism). Tăiaţi rubarba în bucăţi de 1 cm mărime.
Puneţi rubarba într-o cratiţă mare şi presăraţi deasupra zahărul, apoi adăugaţi apa, care trebuie să acopere complet rubarba. Fierbeţi la foc mic. Adăugaţi, în continuare, coacăzele roşii. Fierbeţi la foc mic timp de 10 minute, până când coacăzele sunt înmuiate bine, iar seminţele ies din fruct. Rubarba trebuie să fie moale. Îndepărtaţi-o de pe foc.
Strecuraţi coacăzele şi rubarba. Măsuraţi cantitatea de zeamă rezultată şi puneţi-o înapoi în cratiţă, pe urmă adăugaţi zahăr după gust, dacă doriţi.
Într-un bol mic, puneţi feculă de cartofi sau amidonul de porumb cu apă rece, amestecaţi repede până când obţineţi o compoziţie omogenă, apoi adăugaţi-o peste zeama de rubarbă şi coacăze.
Puneţi la foc potrivit şi amestecaţi încontinuu. Fierbeţi 2-3 minute, până când compoziţia devine un sirop gros şi translucid. Reduceţi focul la mic şi continuaţi fierberea, amestecând tot timpul, încă 5 minute, până când siropul devine mai gros, ca un jeleu neîntărit. Îndepărtaţi-l de pe foc.
Turnaţi siropul într-un bol de sticlă, presăraţi puţin zahăr deasupra, pentru a evita să se întărească. Lăsaţi să se răcească, înainte de a-l introduce la frigider, pentru câteva ore sau chiar până a doua zi.

Servire

Serviţi rece, în boluri mici. Se adaugă deasupra, după preferinţa fiecăruia, frişcă, smântână grasă sau simplă.

Sursa: „Carte regală de bucate” de Principesa Margareta a României

Acest articol a fost publicat în Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s