Un australian şcolit este dat afară din Danemarca

O mică neatenţie l-a făcut pe un australian educat să-şi piardă slujba şi cartea verde.
Australianul Gus Murray este imigrantul pe care-l visează guvernul danez. A avut o slujbă, precum şi două mastere, dar de la 1 mai trebuie să părăsească Danemarca deoarece a primit ajutor de la stat pentru 3 luni, în 2009. Banii au fost returnaţi, dar aceasta nu schimbă cu nimic problema.
Guvernul şi-a pronunţat în repetate rânduri dorinţa de a atrage străini  cu studii superioare care ar putea ajuta economia daneză să funcţioneze.
„Străinii sunt bine-veniţi, dacă ei pot şi doresc să contribuie (prin taxe)”, a spus ministrul Integrării, Søren Pind (V).
Oricum, conform regulilor, o mică neatenţie îl poate costa pe un străin înalt educat să-şi piardă slujba. Este imposibil de a repara greşala cu toate că eroarea se învârte în jurul sumei de 21.000 DKK, iar persoana are deja o slujbă bună la o companie daneză.
Consultantul australian al companiei, Gus Murray, a fost victima noilor reguli, cu toate că mulţi afacerişti au avertizat guvernul cu privire la îngrijorarea lor că pot pierde posibilitatea să atragă străini educaţi în viitor.
Directorul companiei de web-TV „23” unde Gus trebuia să-şi înceapă slujba de manager de marketing la 1 august anul trecut, Steffen Tiedemann Christensen, a considerat acest caz drept absurd.
„Înainte  am lucrat împreună cu Gus ca şi consultant şi acum dorim să-i oferim o poziţie full-time”, a spus el. Gus Murray nu şi-a început slujba după ce Oficiul de Imigrări (Udlændingeservice) a decis să-i anuleze permisul de rezidenţă bazat pe faptul că a primit ajutor de stat de la Primăria Copenhaga pentru 3 luni, în 2009.
În conformitate cu regulile referitoare la permisul său, el nu putea obţine bani de ajutor de la stat.,
„Este responsabilitatea mea în acest caz, că trebuia să ştiu întregul aspect”, a spus Gus Murray.
„Dar credeam că municipalitatea ştia că aceasta va duce la o problemă”.
Gus Murray a renunţat la ajutor în octombrie 2009 deoarece a obţinut o nouă slujbă. El a returnat banii şi a făcut apel la expulzare. Oricum, ministrul a decis că el trebuie să părăsească Danemarca, cel mai târziu la 1 mai.
În scrisoarea de decizie, se spune că municipalitatea i-a spus ministrului cum că l-au informat pe Gus despre posibilele consecinţe ale primirii ajutorului de la stat. Murray a respins categoric această informaţie, imediat.
„Nu are niciun sens. Dacă ştiam despre consecinţe, atunci de ce am luat banii. Este ca şi cum un poliţist îi spune unui tip că dacă fură o maşină va fi arestat, dar acel om fură totuşi maşina”.
Un mail adresat ziarului „Information”, departamentul de integrare şi angajări al primăriei a insistat asupra faptului că lui Gus Murray i s-a spus la telefon despre consecinţele primirii ajutorului de la stat.
În acelaşi timp, municipalitatea îşi cere scuze dacă nu i-a explicat clar asupra îndoielilor unor posibile consecinţe asupra primirii ajutorului social”
Purtătorul de cuvânt: „A spune oops nu merge”.
Gus Murray are un master canadian şi alte titluri de la CBS. A fost anunţat în prealabil de către guvern că el aparţine clasei de „super” imigranţi de care Danemarca are nevoie şi îi doreşte.
A obţinut cartea verde în 2009, un card special pe care numai cei foarte educaţi îl pot obţine pe baza unui sistem de punctaj special.
După mai mult de 4 ani jumate ca antreprenor şi student în Danemarca, el se miră de ce este dat afară din ţară cu toate că a încercat să dea înapoi banii de la stat primiţi ca ajutor.
„Spun „Noi” când vorbesc despre Danemarca, deoarece nu ma simt un outsider care încearcă să intre înăuntru. Până acum câteva luni am contribuit la societate prin muncă şi încă simt că pot să continui să contribui”, a spus el întrebându-se dacă există reguli mai simple pentru oameni ca el.
„Acest model nu funcţionează. Avem nevoie să atragem talente din alte ţări şi cu alte filosofii care pot să-i inspire şi pe ceilalţi. Dacă din ce în ce mai mulţi oameni – care intră în această categorie – sunt daţi afară din ţară, va fi foarte curând până când oamenii nu vor mai veni aici”, a spus el.
Karsten Lauritzen, purtătorul de cuvânt al liberalilor (Venstre) a spus: „Dacă cineva a comis o crimă, nu poate să spună că îi pare rău şi să fie scuzat de pedeapsă. Dacă cineva a obţinut ajutor social chiar dacă avea carte verde, nu poţi spune „oops , acum voi da înapoi banii”.
Dar aceasta nu vine în contradicţie cu faptul că guvernul vrea să-i atragă şi să-i păstreze pe imigranţii şcoliţi?
„El a fost pe ajutor social din unele motive, deoarece nu avea altă soluţie”.
Murray putea să-şi înceapă slujba la 1 august dacă nu i-ar fi fost anulat permisul…
„Da, dar poate să aplice pentru un nou permis”.

Comentarii la Support Gus

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s