Semafoare pentru biciclişti

Danemarca este una dintre ţările unde mersul pe bicicletă este sport naţional, dar aceasta nu dintotdeauna, ci începând cu anii ’70 când embargoul petrolului i-au învăţat o lecţie: ce se poate întâmpla dacă petrolul ieftin şi din belşug nu ar mai fi disponibil. Cu alte cuvinte bicicleta este o alternativă la consumul de energie obţinută din petrol. Ar mai fi şi alte probleme legate de folosirea automobilelor în locul bicicletelor: poluarea aerului, probleme pentru parcare, ambuteiaje în traficul din oraş. Guvernul, inginerii de trafic au implementat o politică de transport cu bicicleta, care a transformat ţara, în special capitala Copenhaga.
Astăzi, o treime din oamenii care merg la serviciu o fac cu bicicleta, sau în combinaţia bicicletă-tren. În viitor această cifră ar putea ajunge la 40%. Conform statisticilor, Danemarca se află printre primele ţări la kilometri făcuţi de o persoană pe bicicletă anual – 954 km.
Infrastructura pentru transportul pe bicicletă constă şi din semafoarele speciale pentru biciclişti, care de cele mai multe ori stau alături de cele pentru pietoni (sau automobile, depinde de situaţie) şi se aprind o dată cu ele, practic fac acelaşi lucru. De aceea le consider inutile deoarece ar putea fi folosit un singur semafor combinat atât pentru biciclişti cât şi pentru pietoni. Aşa a fost cel puţin în Suedia unde acest sistem unic a fost interzis din 2007, dar motivele îmi scapă, astfel au trebuit instalate semafoare speciale pentru biciclişti, ceea ce este o aberaţie. Cu toate acestea traficul pe bicicletă nu este foarte sigur, au loc foarte multe accidente în care sunt implicaţi biciclişti.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s