Un loc oribil cu mâncare bună şi lămpi frumoase

Dacă eşti interesat de locuri oribile, îţi recomand Danemarca. Nimeni nu moare de foame. Toată lumea trăieşte în case mici dar drăguţe. Dar nimeni nu este bogat, nimeni nu are şansa unei vieţi de lux, iar mulţi sunt depresivi. Toţi trăiesc în cămăruţele lor mici, bine organizate cu mobilierul lor danez şi cu lămpile lor drăguţe, fără de care ei ar înnebuni.

V.S. Naipaul

Acesta este felul în care laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 2001, V. S. Naipaul, descrie Danemarca anului 1995, într-o scrisoare trimisă prietenului său Paul Theroux. Ştie despre ce vorbeşte, deoarece a trăit atât în Trinidad Tobago şi Anglia şi a călătorit foarte mult în toată lumea. Dar oare această descriere negativă se potriveşte cu mica ţară cunoscută pentru ideile sale liberale, generatoarele eoliene, jucăriile Lego şi Christiania cu marihuana şi haşişul său vândute la liber?
Ei bine, după rezultatele ultimelor alegeri din Danemarca care au fost câştigate de partidele politice care au promis limitări stricte ale imigraţiei, Danemarca, dintr-o dată, nu mai pare un loc atât de drăguţ. Alegerile au fost câştigate de Partidul Venstre, care de fapt este un partid conservator de dreapta. Noua politică a Danemarcei a fost comparată cu politica lui Jörg Haider din Austria, iar un reporter al BBC a comparat noile legi pentru străinii din Danemarca chiar cu fostul regim apartheid din Africa de Sud. De aceea este foarte uşor să te simţi inconfortabil ca străin trăind în Danemarca, în mod special atunci când citeşti cotidienele care scriu articole despre „problema imigraţiei“ sau când întâlneşti danezi care spun că ei nu doresc să trăiască într-o societate multi-culturală.
În ciuda negativităţii sale, Naipaul reuşeşte să identifice câteva aspecte ale societăţii daneze: design-ul danez (referindu-se probabil la frumoasele lămpi Poul Henningsen care-i salvează pe danezi de nebunie), societatea bine organizată (cu oameni care trăiesc în micile lor camere), dragostea danezilor pentru mâncare bună (nimeni nu moare de foame) şi depresia danezilor (ei nu se pot îmbogăţi, conform lui Naipaul).

August 2008

Acest articol a fost publicat în Imigraţie, Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un loc oribil cu mâncare bună şi lămpi frumoase

  1. Pingback: Hygge | Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s