Subtitrare

Postul TV2 Lorry a dat o ştire în care se spunea despre omul de încredere al anului, persoana în care poţi să ai încredere când discuţi problemele personale la serviciu (tillidsmand), unde a intervievat-o pe Dragica Stosic din Macedonia care lucrează la o companie de produse electronice.
După cum se poate vedea din ştire (din păcate linkul nu mai este valabil), ea este o foarte bună vorbitoare de daneză, de parcă ar trăi acolo de secole. Problema e că televiziunea a pus subtitrare la ceea ce spunea, ceea ce înseamnă că nu se înţelege ce spune deoarece are accent străin sau daneza ei nu e perfectă, sau oare de ce? Poate, pentru a arăta subtil faptul că vorbeşte unul care nu este de-al lor. Această atitudine se numeşte „forskelsbehandling”.
Asta seamănă cu un banc vechi despre nişte terorişti intervievaţi de o reporteriţă vorbitoare de engleză, care s-au ofuscat din cauza subtitrării apărute pe ecran.
Televiziunea accentuează faptul că este foarte important, ca străin, să vorbeşti daneza la serviciu (de parcă imigranţii n-ar ştii asta). Pentru a demonstra acest fapt, au intervievat autorul cărţii Regulile nescrise la locul de muncă danez (link în daneză), pe turcul Mehmet Yüksekkaya.
Oare de ce au trebuit să traducă din daneză în daneză, prin subtitrare? Aceasta este degradant, chiar jignitor la adresa străinilor din Danemarca. Ei vorbesc o daneză mult mai corectă literar şi mult mai inteligibilă decât cea a localnicilor care vorbesc cu prescurtări.
De fapt, nici măcar danezii nu se înţeleg între ei (video). Tot mereu auzi limbajul de lemn specific: “Hvad siger du?” de parcă ar fi idioţi sau surzi, deşi întrebarea a fost adresată clar şi corect.
Cei din Århus sau din Jutland sunt foarte greu de înţeles pentru cei ce locuiesc în Copenhaga, oare de ce pentru ei nu se pune subtitrare?

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s