Omul şi puterea

Mærsk Mc-Kinney Møller (13 iulie 1913 – 16 aprilie 2012), patronul celei mai mari firme de transport maritim din lume, este de departe cel mai bogat danez cu o avere estimată la 149.5 miliarde DKK (20.2 mld. euro).
În noiembrie 2004 a apărut cartea intitulată Mærsk – manden og magten (Mærsk – omul şi puterea) (510 pag.) scrisă de 3 jurnalişti de la ziarul Politiken (link în daneză despre carte): Peter Suppli Benson, Bjørn Lambek şi Stig Ørskov, despre viaţa sa.
Este o carte critică, care spune povestea adevărată despre averea familiei Mærsk obţinută prin furt, prin mijloace ilegale. Munca la această carte a început în vara lui 2002. De la început nu a vrut să-i ajute pe autori, sub nicio formă; chiar a încercat să oprească publicarea cărţii, dar nu a reuşit. Cartea se bazează pe sutele de interviuri luate membrilor familiei, politicienilor, directori ai companiei, asociaţi în afaceri, cunoştinţe.
Mærsk nu este un om cinstit, foloseşte orice mijloc pentru a-şi mări averea – „a donat“ noua operă finanţată de el pentru a deduce taxele; a făcut transporturi de arme, nu plăteşte taxe la fiscul danez, precum şi multe alte ilegalităţi. În prezent firma sa are nevoie de un colac de salvare , adică mai mulţi bani de la contribuabili.
După cum se pare, danezii nu sunt ceea ce par, cei mai corecţi şi mai cinstiţi…, iar averile lor fabuloase se fac ca peste tot în lume, prin furt.

Update: Mærsk Mc-Kinney Møller a încetat din viaţă la 98 de ani, în 16 aprilie 2012 (comunicat de presă)

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Omul şi puterea

  1. Kogaion zice:

    Iar taxele pe care le plateste la Skat-ul danez sunt date in presa in cifra reala nu in procente. Adica, pt omul de rand suna foarte mult 1 miliard ce koroane taxe platite de Mærsk pe anul trecut, dar in procente fata de profit este sub 10%…. fata de noi care dam 40%

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s