Danezii se cred superiori

Cei care vor să se mute în Danemarca deoarece este ţara oamenilor fericiţi, trebuie să se gândească de două ori înainte de a o face.
Fericirea este relativă. Danemarca este numai pentru danezi şi pentru foarte puţini străini. Cât de fericit vei fi, ca străin în Danemarca, se poate spune după următoarele:
1. Culoarea pielii. Cu cât seamănă mai mult cu cea a unui danez obişnuit, cu atât vei fi tratat mai bine şi de aceea poţi fi mai fericit.
2. Dacă lucrezi pentru Mærsk. Cei care lucrează pentru această companie sunt protejaţi, ei lucrează într-un mediu internaţional iar engleza este suficientă.
3. Cât de mult vrei să renunţi la identitatea şi educaţia ta pentru a deveni danez? Cu cât dispare mai mult verticalitatea ta, cu atât mai mult danezii te vor accepta.
4. Câţi bani ai? Danemarca este cea mai scumpă ţară din lume. Dacă ai bani îţi poţi cumpăra ieşirea din multe situaţii dificile cu care te întâlneşti, precum şi vacanţe în afara Danemarcei pentru a-ţi menţine moralul ridicat şi a-ţi păstra sănătatea mentală.
Danezii nu fac diferenţa între fetele din Europa de Est sau Asia sau de oriunde altundeva care vin la studii sau să muncească în Danemarca. Pentru ei toate sunt la fel, nişte sărăntoace care s-au măritat cu danezi pentru a trăi în această ţară excepţională. Pentru această şansă (le-a pus Dumnezeu mâna în cap cum se zice) ele trebuie să venereze tot ceea ce este danez, ca răsplată că nu mai trăiesc în pădure şi au devenit cineva.

Există câteva nemulţumiri ale străinilor din Danemarca:
1. Danezii au pretenţia ca străinii care trăiesc în Danemarca trebuie să le vorbească limba. Problema e că mulţi danezi care trăiesc în alte ţări habar n-au să vorbească limba locală. Ei susţin că în Franţa, Italia, Germania este la fel. Ei au uitat cât de mari sunt ţările astea faţă de a lor. În toată lumea copiii învaţă franceza, italiana sau germana la şcoală, dar în ce ţară se învaţă daneza ca limbă străină??
2. Cineva calificat de care Danemarca are nevoie, poate vorbi 5 limbi, dar niciuna nu este utilă în Danemarca. Chiar există un mediu de lucru favorabil?
3. Străinul plăteşte alcoolul danezilor beţivi  din taxele de 60% în fiecare lună.
4. Străinii care plătesc taxe exact la fel ca un danez nu au aceleaşi drepturi ca el.
5. Companiile internaţionale daneze au bugetul diferenţiat pentru străinii care lucrează acolo. Există rubrica „Indieni“ pentru cei din India.
6. Danezii numesc asiaticii „ochi înclinaţi“ sau „mestecători de orez“. Taxele acestor asiatici merg în educaţia copiilor danezi care folosesc aceste sintagme.
7. Copiii multor familii mixte care cresc în Danemarca nu vor fi copii care împărtăşesc ambele naţionalităţi, ei vor fi danezi. Mulţi dintre ei se uită de sus la mamele sau taţii lor nedanezi deoarece ei cresc cu sentimentul că Danemarca este cea mai bună dintre toţi în toate aspectele. Câteodată danezul intervine într-o conversaţie între doi străini dacă aceştia nu vorbesc daneza de faţă cu el. De ce să determine ei în ce limbă se vorbeşte în familie?
Danezii sunt cei mai fericiţi oameni pentru că pe ei nu-i interesează de alţii. Ei cresc într-un balon care-i protejează (în lumea lor mică şi rece) şi nu au nevoie de altcineva. Dacă îşi pierd slujbele, sistemul plăteşte. Dacă sunt respinşi de familie, merg la vechiul lor prieten. Interdependenţa este redusă. Străinii ştiu multe despre danezi dar au foarte puţini prieteni danezi care sunt de fapt tipi cu viziuni solide despre ţara lor, neîndoctrinaţi sau foarte puţin influenţaţi de sistem.
Un danez spunea ostentativ: „Magazinele de cosmetice ar trebui să-şi testeze produsele pe copiii pakistanezi. Sunt prea mulţi“.
Aceasta este ţara viselor, a basmelor şi a fericirii?!

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Danezii se cred superiori

  1. gelu popescu zice:

    Da,adevarat spus totul,te lovesti de obstacole lingvistice la tot pasul,slava Domnului ca 90% din populatie vorbeste mai mult sau mai putin engleza. Am intalnit si danezi cumsecade,putini ce-i drept insa stiti voi:exceptia care confirma regula! Sunt foarte mandri de ei,de tot ceea ce au si-i deranjeaza daca vii cu ceva nou sau faci ceva contrar traditiei lor.De exemplu:de Craciun,ei danseaza in jurul bradului impodobit,noi nu am dansat,le-am explicat ca tinem la traditia noastra iar ea nu include acest dans.S-au simtit ofensati:cum e posibil ca in restul lumii sa nu se danseze in jurul bradului??? Au impresia ca ei sunt centrul universului,noi,restul ne rotim in jurul lor asteptand sa le pice firimituri….asta e,astia sunt ei cu umorul lor rece si sadic si daca le raspunzi la glume cu aceeasi moneda,iar e ofensa…nu ma plang,nu m-a obligat nimeni sa vin aici,ma simt bine si-mi place sa le dau peste nas cand il au prea lung….si cu toate astea,ma repet,exista si oameni ce arata compasiune! parerile se impart,iubesc Danemarca pentru ca o vad asa cum vreau EU!!! Mai avem nevoie de cateva decenii pana vom ajunge la nivelul lor de decenta…ca sa nu vorbim de cel financiar…isi traiesc viata cum vor,sunt mandri de asta,au raceala lor tipic nordica!! Va salut!!

  2. Mircea -Stefan zice:

    korekt….am invatat de la ei ce inseamna sa respecti legea……sau teama de lege , dar am invatat ce inseamna ordinea si curatenia stradala,organizarea si folosirea intensa a suprafetei teritoriale….toate au fost si sunt dictate de respectul pentru lege,teama, etc. Avem origini comune si ei se trag din daci…..tara noastra este mult mai frumoasa si mai bogata…..noi avem o problema sau mai multe…….dar le vom rezolva…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s