Danezi jalnici

Mulţi danezi fac comentarii pe blogurile în limba engleză. Textele lor scrise în engleză sunt pline de cele mai oribile şi inadmisibile greşeli gramaticale şi ortografice. Mai mult decât atât, chiar îţi vine să râzi de felul în care pronunţă engleza vorbită, cu accentul pe prima silabă şi cu intonaţia de necunoscători. Atâta timp cât nu sunt în stare să înveţe o limbă străină să nu spună că sunt cei mai buni din lume şi pe ei nu-i depăşeşte nimeni. Un alt fapt care l-am constatat este că elevii de clasa a IX-a nu ştiu tabla înmulţirii şi se chinuie să o înveţe la vârsta asta. Pentru ei este bine să lase berile deoparte, să devină mult mai serioşi şi să fie în stare să treacă clasa. Până atunci: Dansker, hold din kæft!
Pe mulţi îi auzi cu celebra lor lozincă într-o engleză stricată amestecată cu daneză: „…hvis you don’t like it here then why don’t you go tilbage back to where you come fra?!“ ceea ce ar vrea să însemne: „Dacă nu-ţi place aici de ce nu te duci înapoi de unde ai venit?“
Lumea merge în Danemarca nu pentru danezii xenofobi şi lamentabili, ci pentru că au prieteni acolo, că au slujbe, contracte de îndeplinit, studii, facultate, şi asta indiferent cât de mult le-ar place sau nu ţara asta. Mai mult decât atât, libertatea de expresie dă dreptul la manifestarea nemulţumirii faţă de acestă ţară, conform principiului desenelor lui Mohammed. S-a înţeles?
Mulţi străini poate de-abia aşteaptă să plece de acolo, dar până atunci danezii ar trebui să le suporte nemulţumirile, iar dacă nu sunt în stare, atunci ar fi bine să dea drumul la televizor şi să vadă serialul documentar „Adevărul despre danezi“ şi atunci vor înţelege probabil de ce străinii au o imagine negativă despre danezi.
Este regretabil dacă danezilor li se pare că toate slujbele bine plătite sunt luate de către străini, în timp ce ura daneză împotriva străinilor foarte bine educaţi este în creştere. Nu este vina străinilor că danezii nu sunt în stare decât să lucreze într-un restaurant sau la casa de marcat de la Netto pentru tot restul vieţii lor, în timp ce străinii au slujbe bine plătite. Poate ar fi fost mai bine ca danezii să se lase de fumat „iarbă“ sau să nu se mai îmbete cât timp fac Folkeskole. Copiii din alte ţări nu se apucă de băut la vârsta de 12 ani.
Regretele danezilor, ca de obicei, vin mult prea târziu.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Danezi jalnici

  1. al3xus zice:

    bravo, doar bravo

  2. gelu popescu zice:

    trist si adevarat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s