Danezii şi democraţia

Republicile degenerează în democraţii,
democraţia degenerează în despotism.

Aristotel

Danezilor le place să vorbească despre democraţie.
Dar întrebaţi un danez: „Ce însemană democraţia?“ şi veţi primi tot felul de răspunsuri. Poate o să primiţi foarte puţine răspunsuri corecte, fiindcă cei mai mulţi danezi nu ştiu ce este de fapt democraţia, cum a început sau ceea ce ar trebui să fie.
Danezii ştiu doar că ei o au, ceea ce-i face să le fie mai bine faţă de cei care nu o au.
Unii danezi răspund rapid, fără să se gândească, vor spune: „Democraţia înseamnă libertate!“ Ei confundă aceşti termeni, de fapt democraţia nu are nimic de-a face cu libertatea (Cât de liberă este Republica Democratică Populară Coreeană?)
Alţii spun că democraţia în Danemarca înseamnă dreptul de a alege.
S-ar părea că necunoscătorii danezi nu ştiu să dea o explicaţie rezonabilă despre cum funcţionează democraţia în Danemarca.
Ca străin în această ţară, este posibil să cauţi o viaţă liniştită, iar pentru aceasta vei alege întodeauna calea minimei rezistenţe. Pentru a te ridica în ochii danezilor precum uleiul deasupra apei, mai ales la serviciu, chefuri sau evenimente sociale, să ridici în slăvi magnifica democraţie daneză. Este ceea ce ei vor să audă, nu contează că mulţi dintre ei habar n-au ce înseamnă libertatea şi dreptul de a alege.
Având un guvern ales care decide pentru ei, este ca şi cum un danez obţine libertatea personală… este uimitor de similar cu religia unde este acceptată o autoritate cu o putere mai mare decât a ta. Acest fapt este cât se poate de eliberator deoarece nu trebuie să te îngrijoreze luarea unei decizii, nu trebuie să discerni, ci doar să stai liniştit pe calea bătătorită şi să accepţi ceea ce ţi se dă.
Bineînţeles că există şi alte metode de a lucra cu democraţia (sau religia), să ţi-o construieşti pe a ta, dar trebuie să fii pregătit să fii lovit cu băţul dacă încerci să ieşi din doctrină.
De fapt, Danemarca este o dictatură democratică, unde votează dictatorii de la putere şi, ca principiu, nu există libertăţi decât acelea „aprobate“ de către guvern.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Politică, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s