Danezii se simt ofensaţi

Toată lumea a auzit de celebra companie suedeză, IKEA, lider în mobilarea apartamentului. IKEA cultivă neconvenţionalul, este atentă la toate detaliile şi mai ales la numirea produselor sale. În loc de a primi numere, produsele primesc denumiri ca „Adele“, „Amalia“ etc. etc.
Dulapurile, consolele, bibliotecile au nume de mici oraşe suedeze; mobila de hol, paturile au nume norvegiene, iar scaunele şi mesele au nume de origine finlandeză. După cum se pare nimic nu este întâmplător la IKEA.

Danezii sunt profund ofensaţi, ofuscaţi şi se simt insultaţi şi jigniţi de această politică de denumire a produselor IKEA. Doi cercetători danezi Klaus Kjöller de la Univ. din Copenhaga şi Tröls Mylenberg de la Univ. din Århus au analizat denumirile folosite în catalogul IKEA. Au ajuns la concluzia că numele suedeze sunt folosite pentru gama de top, cele mai bune produse, chiar şi cele norvegiene sunt folosite pentru paturi, elemente esenţiale într-un apartament; iar cele de mâna a şaptea cum sunt carpetele şi preşul de şters pe picioare de la intrare sau tot ceea ce este pe podea şi se calcă pe el, au denumiri de oraşe daneze, cum sunt Roskilde, Køge (acolo unde danezii au luat o bătaie crâncenă de la englezi în 1807) sau Næstved. Danezii acuză fratele lor, IKEA, de „imperialism suedez“.

Această atitudine a danezilor denotă aroganţa şi impertinenţa specifică lor şi faptul că nimeni nu este considerat mai bun ca ei.

O denumire bună pentru vasul de WC sau capacul acestuia (chiar dacă nu se găseşte la IKEA) ar putea fi Rødovre, iar pentru cur-papir ar fi Hvidovre.

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s