Companiile preferă studenţii „danezi”

Studenţii cu altă origine etnică decât cea daneză (a se citi studenţi cu pielea maronie) au mai multe dificultăţi în a-şi găsi posturi pentru stagiu (practică) – necesar în timpul studiilor universitare –, comparativ cu studenţii de origine daneză (a se citi studenţi blonzi cu ochi albaştri).
Directorul Dansk Industri, Lars Goldschmidt, spune:
„Există discriminare în multe companii (daneze) care refuză să angajeze străini, deoarece nu-i vor”.

Aici nici măcar nu vorbim despre străini, mulţi dintre aceşti studenţi „nedoriţi” sunt născuţi şi crescuţi în Danemarca, au doar pielea închisă la culoare.

De aici (link în daneză)

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Companiile preferă studenţii „danezi”

 1. HC Anderscu zice:

  Ba, baiatu’, daca distribui ziarele nu inseamna ca esti si citit. Nu te-ai invartit prin mediul academic danez, habar n-ai ce se intampla p-acolo. Exemplele cu „nydansker” e veche de cand le-au emigrat parintii, si nu ma mir deloc ca danezii nu-i suporta. Cat despre tine, nu-ti convine, du-te, frate. in patria muma si reconstruieste-o din temelii.

 2. O daneză temporară zice:

  Să ieşim puţin din mediul academic şi să vedem câteva din textele lui Kierkegaard, când dezamăgirile îl izolează complet, îşi defineşte ţara ca fiind „un biet târguşor”. (…)”Aceasta e nenorocirea Danemarcei – sau mai degrabă pedeapsa ei, (…) un popor care are drept conştiinţă naţională doar bârfa străzii, un popor care idolatrizează doar nulitatea de a fi nul, un popor în care mucoşii de pe băncile şcolii fac pe judecătorii, un popor în care partea celor ce-ar trebui să guverneze e frica, o dovadă mai mult că nu există nici un fel de moralitate publică în ţară – un popor care trebuie salvat sau de un tiran sau de câţiva martiri.” (…)” Prăbuşirea Danemarcei e lesne de cunoscut, adică de prezis. Un doctor nu poate găsi simpome de descompunere fizică mai certe decât simptomele de dezmăţ moral pe care le descoperă un psiholog. Războiul şi clocotul naţionalist aruncă, sau au aruncat pentru o clipă, un văl asupra adevăratei stări de lucruri.” ( câteva extrase din textele lui Kierkegaard)
  Problemele sunt vechi şi totuşi noi în Danemarca şi pentru danezi. Aceleaşi frustrări, aceleaşi manifestări xenofobe şi naţionaliste de sute de ani. Si totuşi, fără acei „străini”, Danemarca nu s-ar fi dezvoltat.

 3. otilia danilof zice:

  Abia astăzi am văzut blogul în engleză. E super! Mi-a plăcut. Dar ce faci de nu mai scrii? Nici pe acesta, nici pe celălalt? Ce-i cu tine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s