Cum poate scăpa Danemarca de emigranţi

Dacă chiar nu reuşeşti să înţelegi de ce Danemarca este dependentă de emigranţi cu înaltă calificare pentru a asigura şi a crea creştere economică, pentru a-şi menţine reputaţia sa de inovare, urmaţi acest ghid simplu în 5 paşi şi fiţi siguri, Danemarca va deveni rapid o zonă liberă de emigranţi.
Conform psihologului danez, Dorte Kongerslev, există 5 moduri foarte simple de a scăpa Danemarca de străini.

Faceţi-i să se simtă nedoriţi
Nu faceţi absolut nimic pentru a-i face pe nou-veniţi să se simtă bineveniţi şi apreciaţi. Nu le scrieţi o scrisoare primitoare sau nu vă deranjaţi să veniţi la aeroport pentru a-i întâmpina, şi în nici un caz nu implicaţi un agent de relocare.

Ţineţi-i în obnubilare, neinformaţi, „în întuneric”
Nu le oferiţi nicio informaţie despre cultura locală sau nu-i ajutaţi în cazul în care au dificultăţi în rezolvarea cazării. Impactul cultural are rol practic asupra fiecărui aspect al vieţii sociale. Înţelegerea şi reflectarea asupra propriei culturi şi a celei gazdă este crucială dacă dorim să acceptăm şi să apreciem o nouă cultură. Dar orice aţi face, păstraţi emigranţii neinformaţi cu privire la aceasta. Nu oferiţi absolut nici o pregătire în legătură cu şocul cultural sau procesele de tranziţie.

Râdeţi cu voce tare atunci când încearcă să vorbească daneza
Mai întâi de toate, nu le oferiţi lecţii de limbă daneză. Fără cel puţin ceva daneză, nimeni nu se va integra niciodată sau nu poate deveni parte din societatea daneză. Când străinii încearcă să vorbească limba daneză, încercaţi să faceţi tot posibilul de a vă distra de pronunţia lor, pretinzând că nu înţelegeţi ceea ce vorbesc şi râdeţi cu voce tare ori de câte ori se iveşte ocazia. A fi ridiculizat este atât de demotivant că se vor opri să mai încerce.

Nici o activitate pentru soţi (familie)
Nu faceţi niciun efort de a recunoaşte existenţa soţilor şi a familiilor emigranţilor. Ei nu sunt parte a companiei dumneavoastră, aşa că de ce ar trebui să vă pese de ei? Cercetările arată destul de clar că bunăstarea soţilor şi a copiilor este cheia atunci când vine vorba de menţinerea străinilor, astfel încât faceţi tot posibilul pentru a ignora faptul că acestea fac parte din „pachet”. Asiguraţi-vă că nu le oferiţi niciun ajutor în învăţarea limbii daneze sau familiarizarea cu cultura daneză. Faceţi tot posibilul pentru a vă asigura că nu ajutaţi soţii să intre pe piaţa daneză a muncii. Uitaţi totul despre ei şi lăsaţi-i să meargă mai departe cu propriile lor vieţi.

Nu-i invitaţi niciodată nicăieri
Străinii spun deseori că a-i cunoaşte pe danezi nu este uşor. Ei simt că danezii preferă să rămână la relaţiile lor existente şi că este greu de a „pătrunde în zona de prietenie”. Să rămână aşa. Nici măcar nu-l întrebaţi pe noul dumneavoastră coleg dacă el şi familia sa ar dori să vină la o întâlnire într-o duminică după-amiază, nu-l întrebaţi dacă are nevoie de ajutor, nu puneţi întrebări sau să arataţi orice interes real în a-l cunoaşte mai bine. Duceţi-vă acasă în fiecare zi şi vedeţi-vă de treabă. A fost alegerea lor de a veni aici, în primul rând, şi este absolut sigur că au o mulţime de prieteni printre alţi străini.

După cum se poate vedea din cele de mai sus, este destul de uşor de a crea o atmosferă în care expaţii se vor simţi neplăcut, neapreciaţi, ridiculizaţi şi izolaţi. Reţinerea oamenilor este dificilă, dacă toate experienţele pe care le obţin de la o ţară şi stilul de viaţă sunt negative.

Într-adevăr, nu trebuie să fie atât de dificil de a transforma acest ghid în cinci paşi cu susul în jos, pentru a da o mână primitoare şi a începe să-ţi dai seama cât de uşor este să-ţi păstrezi oamenii, dacă se simt bineveniţi, dacă li se oferă instrumente pentru a înţelege cultura şi doresc să devină parte din ea. Străinii pot fi ajutaţi cu uşurinţă să se integreze prin cursuri de lecţii de limbă daneză, de a le arăta un interes real în persoana lor şi ajutându-i să ia parte la evenimente sociale pentru a-i cunoaşte pe danezi. Dacă se vrea asta, atunci aşa trebuie făcut.

Dacă străinii rămân sau pleacă depinde de fiecare dintre danoizi.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum poate scăpa Danemarca de emigranţi

  1. otilia danilof zice:

    Mai doreşte cineva să emigreze în Danemarca? Atunci grăbiţi-vă! Dacă aici în România vă simţiţi umiliţi, v-aţi simţit nefolositori sau marginalizaţi, mergeţi în Danemarca. Ei vă aşteaptă bucuroşi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s