Crucea purtată de danezi

Am remarcat aici şi aici faptul că danezii nu cred în Dumnezeu. Astfel, pe bună dreptate, danoidul ar putea protesta în faţa Ministerului Justiţiei asupra faptului că pe coperta interioară a paşaportului danez este reprezentat Iisus crucificat şi ar putea spune cam aşa: „am o credinţă dar nu sunt adeptul niciunei religii, nu cred în sistemul religios. Am renunţat la Biserica Daneză când eram la liceu, de ce sunt forţat să port un simbol al unui sistem pe care l-am părăsit?“
Până acum organele nu au reacţionat la aceste cereri, Iisus stă în paşaport.

Înainte de creştinare, danezii credeau în zeii scandinavi, o adunătură de brute bărboase spărgătoare de cranii, care le spuneau că dacă mor pe câmpul de luptă vor merge direct în Valhalla şi îşi vor petrece eternitatea hrănindu-se cu carne şi ambrozie şi cu întreceri vikinge de spart cranii până în ultima zi (Ragnarök) când zeul suprem, Odin, le va spune să lupte împotriva diavolului din Asgård.
Iisus Hristos s-a născut prin anul 965 când regele Danemarcei, Harald Bluetooth, a decretat că toţi danezii cred în Christos şi tatăl său, Dumnezeu. Anunţul său a fost făcut prin canalele de comunicare ale vremii, adică o piatră runică în care a fost scrijelit pe o parte textul: „Sunt Harald, fiu al lui Gorm şi Thyra, stăpânesc toată Danemarca şi Norvegia şi i-am făcut pe danezi creştini!“, iar pe cealaltă era Christos crucificat. Piatra se află la Jelling şi este cunoscută sub numele de „Certificatul de naştere al Danemarcei“.
Danezii au fost catolici până în anul 1536 când regele Christian al III-lea a hotărât că trimiterea zeciuielii la Roma şi cumpărarea indulgenţei papei era o sarcină a proştilor, aşa că de acum înainte danezii se consideră protestanţi, iar biserica era o chestiune a statului şi regele nu mai avea nevoie de papă deoarece Christos era în stare să aibă grijă de clerici.
Apoi a izbucnit democraţia în Danemarca şi în anul 1849 danezii şi-au făcut o Constituţie (pdf). Când au ajuns la punctul de a-şi decide credinţa, punctul de referinţă au fost cei 900 de ani în care un şef de stat le-a spus în ce să creadă. „Sunteţi luterani evanghelici, pentru că aşa spun eu!“, asta a fost mantra regelui Frederick al VII-lea.
Danezii credeau neîndoios în democraţie şi de aceea au devenit aroganţi: „Nu, fiecare are dreptul să creadă în ceea ce vrea, cu excepţia ta. TU fiind luteran evanghelic, domnule Frederik!“, circumstanţa fiind art. 6 din Constituţie. Astfel este dreptul constituţional al fiecărui danez, cu excepţia regelui şi a reginei, de a crede în orice zeitate sau nu, după cum vor.
Astăzi, statisticile arată că doar 5-6% dintre danezi cred în Dumnezeu. Cu toate acestea 82% dintre ei sunt membrii ai Bisericii Daneze şi plătesc 1% din venit în taxe. Aprox. 72% dintre noii-născuţii danezi sunt creştinaţi în biserici, iar 42% din căsătorii au loc în biserică.
Preoţii sunt funcţionari al căror salariu este plătit de stat, conform art. 4 din Constituţie care spune în mod concis: „Biserica luteran-evanghelică este biserica poporului danez, astfel fiind, ea este susţinută de stat“. Vedeţi, scrie în lege că doar o anumită biserică este a danezilor, iar ceea ce e danez e bun. De aceea marea majoritate a danezilor nu cred în separarea bisericii de stat şi îţi vor spune că Danemarca, deşi bine secularizată, are adânci valori creştine în inima sa, iar dacă sapi adânc să le descoperi ţi se va spune că danezii au compasiune, sunt iertători şi îşi iubesc vecinii. Aşadar, Danemarca este plină de bun-simţ.
Păi să vedem ce spune Martin Luther, în Germania. În faimoasele sale teze el stipulează că salvarea nu vine ca un preţ pentru urmarea regulilor rigide, ci este un dar de la Dumnezeu pentru toţi, iar singurul preţ care trebuie plătit pentru a avea viaţă veşnică este să ai har.
Din păcate danezii au intrat în această afacere la fel ca şi comercianţii de maşini ieftine uzate şi au făcut totul pentru a plăti cât mai puţin har posibil pentru fericirea eternă. Ei au împărtăşit pe deplin acest concept al germanului Luther dar mai târziu teologul Dietrich Bonhoeffer l-a numit „har ieftin“.
Dacă îi întrebaţi pe danezi despre Cristos îţi vor spune că este binevenit să stea prin preajmă să-şi facă lucrările divine atât timp cât le face în stil danez. Ei se vor conforma cerinţelor Sale referitoare la rasa umană atâta timp cât sub nicio formă, metodă sau cale nu le deteriorează dreptul danezilor să se iubească necondiţionat pe ei înşişi.

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii, Religie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s