Danemarca pentru iubitorii de design

Danemarca este, poate, cea mai mică dintre ţările scandinave, dar începând din anii ’60 s-a specializat în nume mari ai design-ului, precum Arne Jacobsen, Verner Panton şi Jørn Utzon, architectul responsabil pentru Sydney Opera House. Spre exemplu, în ultimii ani se poate vedea o explozie arhitecturală, în special  în zona portului Copenhaga.

Futurista Bibliotecă Regală – poreclită Diamantul Negru – a fost urmată de Operaen concepută arhitectural de Henning Larsens, completată cu o sală de repetiţii subacvatică, în timp ce Teatrul Regal Danez, realizat de Boje Lundgaard şi Lene Tranberg şi-a deschis porţile la începutului anului 2008. De cealaltă parte a portului, Jean Nouvel a creat o nouă sală de concerte radio (DR byen) care s-a deschis în 17 ianuarie 2009 – dar sunt şi alte chestii de dimensiuni mai mici în această zonă.

Arhitecţii Plot au creat Islands Brygge Havnebadet, mai multe piscine care folosesc apa portului (acum suficient de curată pentru a înota în ea), incluzând piscine pentru copii (deschise de la 1 iunie la 31 august cu intrare liberă). Mai departe de port s-a deschis  la Grădina Zoologică din Copenhaga , Norman Foster’s Elephant House, în timp ce Muzeul Evreiesc Danez Daniel Liebeskind (telefon 0045.33112218) a câştigat aprecieri după ce a fost transformat în muzeu dintr-un hangar din secolul XVII.

Dansk Design Centre (telefon 0045.33693369) poate nu impresionează văzut pe dinafară, dar este un punct de oprire în designul scandinav, există o expoziţie permanentă şi una temporară. Intrarea este 50 DKK, copiii sub 12 ani au intrarea liberă.

Pentru ceva un pic mai puţin elegant, mergem în Christiania. Acestă fostă cazarmă din secolul al XVIII-lea a devenit un ghetou în anii ’70. Aici se vindeau droguri [poate se mai vând pe NV], există încă ateliere unde se vând biciclete. Deoarece reglementările de planificare tradiţionale nu se aplică la Christiania, deoarece acestea s-au dovedit imposibil de aplicat, locuitorii – de obicei, folosind materiale reciclate – au construit o colecţie de case de inspiraţie cosmică. Nu rataţi casa în formă de piramidă. Poate mai există tururi cu ghid în timpul verii, de la porţile principale.

Louisiana, muzeul de artă contemporană din Copenhaga, la o jumate de oră cu trenul (plus 10 minute de mers pe jos) din centrul oraşului, este un exemplu incitant despre cum trebuie conduse muzeele de artă. Specializat în artă din anii ’50, îl expune masiv pe Giacometti şi pe artiştii principali ai curentului Pop şi post-Pop.
În grădini sunt lucrări de Alexander Calder, Henry Moore şi Richard Serra, în timp ce o plimbare prin păduri relevă lucări ale arhitecţilor avangardişti. Vizitatorii sunt încurajaţi să-şi aducă costumele de baie pentru înot. Conducătorii auto îşi pot umple rezervoarele la staţie de benzină Arne Jacobsen din Bellevue.

În districtul universitar din Copenhaga Hotelul de 268 de camere Skt Petri (telefon 0045.33459100) este localizat într-o clădire modernistă care era folosită ca depozit. În perioada în care McDonald’s a copiat scaunul în formă de ou al lui Arne Jacobsen, Skt Petri s-a orientat spre noii designeri în mobila pentru hoteluri precum şi la televizoarele plate Bang & Olufsen.

Pentru a nu-i exclude pe turiştii cu buget redus de a vizita oraşul, hostelurile daneze pentru tineri au angajat compania de design Gubi pentru a-i reinventa locaţiile. Rezultatul a fost deschiderea în 2006 pe H.C. Andersen Boulevard (telefon 0045.33188332) a unui hostel cu cafenea şi podele de lemn cu 182 camere confortabile super-curate accesorizate cu o serie de lumini speciale. Hotelul plutitor CPH Living (telefon 0045.61608546) are avantajul unei vederi la portul Copenhaga.

Paustian (telefon 0045.39166565), realizat de Jørn Utzon este cel mai mare magazin de design scandinav. Localizat într-un fost cinematograf pe Østerbrogade, produsele Normann (telefon 0045.35385933) fac plictiseala sexy. Pe Vesterbrogade, Designer Zoo (telefon 0045.33249493) este locul în care se produc bijuterii, mobilă şi ceramică. Design-ul danez din perioadele anterioare poate fi regăsit pe Strøget, cea mai mare stradă pentru cumpărături din Copenhaga, cu porţelanuri Royal Copenhagen, bijuterii Georg Jensen şi accesorii de bucătărie Bodum.

Pe aceaşi temă: Designeri de modă din Danemarca
                         Design şi estetică
                            Holme Gaard

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s