Prusia vs. Danemarca

Campania împotriva Danemarcei de acum 150 de ani este primul dintre războaiele de unificare iniţiate de Bismarck, la finele cărora se pun bazele Reich-ului prusac.

La sfârșitul lui 1864, 56.000 de soldați prusaci și austrieci mărșăluiesc de-a lungul râului Eider, granița dintre Holstein și principatul danez Schleswig. 20 de km. spre nord se află pe poziție 44.000 de danezi în fortăreața Dannewerk. O apără nu mai puțin de 27 de tranșee și 175 de tunuri. Politicienii de la Copenhaga sunt convinși că cetatea va rezista. Dar în timpul iernii lucrurile nu stau atât de bine, pentru că mlaştinile de la veste de fortăreață îngheață și sunt numai bune de traversat. Generalul Christian Julius de Meza, liderul trupelor daneze, este privit cu mare stimă de toți, deși este un personaj destul de excentric. Ca și în alte dăți, pe 31 ianuarie poartă un fes turcesc și o pijama peste uniformă și astfel îi întâmpină pe ofițerii prusaci care îi înmânează o scrisoare de la comandantul Friederich Wrangel. Cum Wrangel, bătrânul erou care participase chiar la războiul din 1806 împotriva lui Napoleon, primește aviz negativ din partea lui de Meza, își cheamă soldații și le ordonă să treacă Eider-ul. Populaţia locală solidarizează cu trupele, căci în sudul provinciei se vorbea germană și stăpânirea daneză era percepută drept cuceritorul.

Prusacii încearcă mai întâi fără succes să străbată brațul maritim de la Missunde, după care se îndreaptă spre est, împingându-i pe danezi spre interior. Pe 5 februarie pare evident că armata daneză se afla în fața unei catastrofe și că Dannewerk nu va rezista. De Meza dă ordinul de retragere în timp ce germanii traversează brațul Schlei. Trupele daneze fug spre Flensburg, în peninsula Sundewitt, unde se refugiază la Düppel, o cetate mai compactă, legată prin poduri de orașul Sonderburg și insula Alsen, acolo unde staționează alte trupe. Prusacii se decid să asedieze sistematic cetatea și să incendieze orașul din apropiere. În timp ce prusacii sunt ocupați cu tranșeele, danezii se gândesc la retragerea în insula Alsen, dar ministrul de război Christian Lundbye decide să păstreze pozițiile.

Mai mult pe Historia.ro şi Zeit.de

Pe aceeaşi temă: Al doilea război germano-danez (1864)

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s